Talerz zdrowego żywienia
Talerz zdrowego żywienia.
Talerz zdrowego żywienia.
17 października 2020 wprowadzono nowe zalecenia zdrowego żywienia. Wykres został przygotowany w oparciu o dotychczasową wiedzę i doświadczenie. Nowy model jest alternatywą dla Piramidy Zdrowego Żywienia. Główną zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia codziennych produktów, które to podejście powinno stanowić bazę zdrowego stylu życia.
Schemat podzielony jest na 3 sekcje, które przedstawiają, jakich produktów używać więcej, a które ograniczać. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami, podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Mniejsza część talerza tworzą produkty zbożowe. Zaliczamy kasze, ryż, chleb, produkty pełnoziarniste. Druga ćwiartka przedstawia źródło białka i tłuszczu, z jak najmniejszym udziałem mięsa (ryby, chude mięso) oraz orzechy, nasiona roślin strączkowych, jaja. Podstawą zdrowego stylu jest regularna aktywność fizyczna.
W załączniku zamieszczono plik z zaleceniami zdrowego żywienia do pobrania.
https://ncez.pl/upload/talerz-i-zalecenia.pdf
Plik został pobrany ze strony: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia
Opublikowała: młodszy asystent Iwona Godwin
Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna