Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku realizowane są poprzez:
- sprawowanie nadzoru nad:
- jakością zdrowotną środków spożywczych,
- substancjami dodatkowymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu i innymi składnikami żywności,
- materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością i kosmetykami,
- jakością żywienia ludzi,
- warunkami produkcji i dystrybucji środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- realizacja „Planu pobierania próbek i badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w PIS”;
- udział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych;
- dokonywanie oceny prawidłowości i skuteczności Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP) oraz analiz ryzyka, na które może być narażona żywność w procesie produkcji lub w obrocie;
- udział w prowadzeniu Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) i koordynację działań związanych z powiadomieniami w systemie RAPEX w zakresie nadzoru nad kosmetykami;
- współpracę z innymi organami urzędowej kontroli żywności, organami ścigania oraz innymi instytucjami w celu osiągania jak najwyższych efektów w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.