Higiena Żywności
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów
o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności; - przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie
z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132); - ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń; - sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
- udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
- prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
- sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;
- wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały
i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę; - wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu;
- prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej
i samorządowej; - pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności; - podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
- prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.
Materiały
Zadania PISPREZENTACJA-GIS-BŻ-2.pdf 1.28MB