W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Poznaj Grzyby Unikniesz Zatrucia

grzyb2

Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia

Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Grzyby są więc cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki trujące, niejadalne i jadalne. Mimo powtarzanych ostrzeżeń, każdego roku dochodzi do ciężkich zatruć grzybami. Ich przyczyną nie muszą być wcale śmiertelnie niebezpieczne muchomory – sromotnikowy, jadowity czy wiosenny. Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące.

 

Materiały

ABC​_GRZYBIARZA​_2016​_ulotka​_kolor
ABC​_GRZYBIARZA​_2016​_ulotka​_kolor.pdf 1.12MB
Inne​_grzyby
Inne​_grzyby.pdf 0.30MB
Rodzaje​_zatruc​_grzybami
Rodzaje​_zatruc​_grzybami.pdf 0.34MB
Muchomory
Muchomory.pdf 0.19MB
Grzybowe​_pomylki
Grzybowe​_pomylki.pdf 0.32MB
Budowa​_grzyba
Budowa​_grzyba.pdf 0.12MB
{"register":{"columns":[]}}