Poznaj Grzyby Unikniesz Zatrucia
Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Grzyby są więc cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki trujące, niejadalne i jadalne. Mimo powtarzanych ostrzeżeń, każdego roku dochodzi do ciężkich zatruć grzybami. Ich przyczyną nie muszą być wcale śmiertelnie niebezpieczne muchomory – sromotnikowy, jadowity czy wiosenny. Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące.
Materiały
ABC_GRZYBIARZA_2016_ulotka_kolorABC_GRZYBIARZA_2016_ulotka_kolor.pdf 1.12MB Inne_grzyby
Inne_grzyby.pdf 0.30MB Rodzaje_zatruc_grzybami
Rodzaje_zatruc_grzybami.pdf 0.34MB Muchomory
Muchomory.pdf 0.19MB Grzybowe_pomylki
Grzybowe_pomylki.pdf 0.32MB Budowa_grzyba
Budowa_grzyba.pdf 0.12MB