W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zastosowanie dźwigni z punktami wejścia na przykładzie zrównoważonych systemów żywnościowych

W GSDR (Global Sustainable Development Report) pokazano, jak stosować dźwignie transformacji z punktami wejścia na przykładzie punktu wejścia „zrównoważone systemy żywnościowe”. Zapoznaj się z rekomendacjami działań w podziale na poszczególne dźwignie.

 

Dźwignia  1 –  Zarządzanie
  • Zarządzanie ma kluczowe znaczenie dla transformacji współczesnego systemu żywnościowego. 
  • Dobre ustawodawstwo: ustawodawstwo może wpłynąć na zmniejszenie degradacji środowiska, ochronę i rekultywację zagrożonych ekosystemów oraz zniechęcać do stosowania niezdrowych i niezrównoważonych metod upraw oraz produkcji.
  • Łańcuchy dostaw: rządy mogą wzmacniać praktykę oznakowania i certyfikacji zrównoważonej żywności oraz wspierać drobnych rolników.
Dźwignia 2 – Gospodarka i finanse
  • Zmiany w sektorze gospodarki i zarządzania finansami mogą wspierać transformację podaży żywności w stronę zrównoważonego rozwoju.
  • Ubezpieczenia: solidne ubezpieczenia odgrywają kluczową rolę, jeśli chodzi o wsparcie drobnych rolników odbudowujących swoją działalność po szkodach środowiskowych.
  • Umowy handlowe: w umowach handlowych należy w coraz większym stopniu uwzględniać zagadnienia ekonomiczne, społeczne i środowiskowe dotyczące łańcuchów dostaw żywności. Jednocześnie polityki handlowe powinny łączyć się z działaniem na rzecz klimatu, jak również wspierać zmniejszanie nierówności oraz tworzyć godziwe warunki pracy i przyczyniać się do wzrostu gospodarczego.
Dźwignia 3 – Działania indywidualne i zbiorowe
  • Zmiany zachowań konsumentów, producentów i dystrybutorów stanowią kluczowy element zrównoważonej transformacji.
  • Marnowanie żywności: przezwyciężanie norm kulturowych oraz zmiana świadomości konsumentów i sprzedawców dotyczącej marnowania żywności i jego konsekwencji ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia zrównoważonej przyszłości. Obejmuje to również poddźwignię dotyczącą zmiany nawyków żywieniowych poprzez obniżenie popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dźwignia 4 – Nauka i technologia
  • Technologia może tworzyć innowacyjne rozwiązania problemów dotyczących systemów żywnościowych.
  • Niższe oddziaływanie na środowisko i lepsze odżywianie: nowe technologie mogą przyczyniać się do maksymalizacji wartości odżywczych żywności pozyskiwanej z zachowaniem norm ochrony środowiska.
{"register":{"columns":[]}}