XII Ogólnopolska konferencja dyrektorów szkół hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych
W dniach 8-10 października 2013 r. w Chorzowie odbyła się XII Ogólnopolska konferencja dyrektorów szkół hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych pt. „Uczniowie szkół hotelarsko-gastronomiczno-turystycznych wobec oczekiwań i wymagań współczesnego rynku pracy”.
W dniach 8-10 października 2013 r. w Chorzowie odbyła się XII Ogólnopolska konferencja dyrektorów szkół hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych kształcących w zawodach właściwych dla ministra ds. turystyki. Jest to cykliczny projekt realizowany na zlecenie Ministerstwa Sportu i Turystyki w celu podnoszenia jakości kształcenia profesjonalnych kadr dla turystyki.
Temat tegorocznej edycji konferencji, realizowanej przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie, to: „Uczniowie szkół hotelarsko-gastronomiczno-turystycznych wobec oczekiwań i wymagań współczesnego rynku pracy”.
W konferencji uczestniczyli m.in.: Pani Elżbieta Wyrwicz, Zastępca Dyrektora Departamentu Turystyki MSiT; Pan Wiesław Ciężkowski, Zastępca Prezydenta Miasta Chorzowa; Pan Roman Dziedzic, Dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Jaworznie; Pan Zbigniew Martyniak reprezentował Kuratorium Oświaty; Pan Jerzy Kędziora, Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy;
Pan Marek Cyrnal, doświadczony ekspert z branży hotelarskiej; przedstawiciele hotelu MONOPOL Katowice, czy sieci QUBUS. Głównymi uczestnikami konferencji byli dyrektorzy ponad 50 szkół kształcących w zawodach ho-ga-tur.
Podczas konferencji przedstawiciel Departamentu Turystyki MSiT zaprezentował wyniki z badania własnego w postaci raportu z przeprowadzonego badania ankietowego wśród pracodawców działających w sektorze hotelarskim, gastronomicznym i turystycznym, dotyczącego preferencji odnośnie sylwetki absolwenta szkolnictwa zawodowego. Licznie reprezentowani pracodawcy określili oczekiwania wobec absolwentów aplikujących do pracy w branży ho-ga-tur. Ponadto przedstawiono wyniki egzaminów potwierdzających kwalifikacje w omawianych zawodach, omówiono stan przygotowania do nowych egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe oraz określono sytuację absolwentów kształcenia zawodowego na rynku pracy.
Ponadto zaprezentowano pokaz kuchni molekularnej, a także umiejętności uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie, którzy obsługiwali uczestników konferencji oraz serwowali posiłki przygotowane w ramach praktyk szkolnych.
Zdjęcia (9)
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.03.2018 10:43 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 09.03.2018 10:43 administrator gov.pl