Jadłospis 16.04-22.04
planowany jadłospis od 16.04.2024 do dnia 22.04.2024
data | posiłek | dieta podstawowa | dieta lekkostrawna | dieta lekkostrawna, niskosodowa | dieta cukrzycowa | |||
16.04. | śniadanie | zupa mleczna z płatkami owsianymi 300ml (MLE, GLU), chleb/graham 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE, GLU), jajo 25g(JAJ), blok szynkowy 30g(GLU, GOR, SOJ), sałata, papryka czerwona 30g, | zupa mleczna z płatkami owsianymi 300ml(MLE, GLU), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), blok szynkowy30g(GLU, GOR, SOJ), sałata, polędwica drobiowa 30g(GLU, GOR,SOJ), | zupa mleczna z płatkami owsianymi 300ml(MLE, GLU), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml 30g(MLE), jajo 50g(JAJ),sałata, | chleb graham100g(GLU), masło 10g(MLE), kawa biała b/c 200ml(MLE), ser biały 30g(MLE), szynkowa z indyka 30g(MLE,GOR,SOJ), sałata, ogórek kiszony 20g, | |||
obiad | Kapuśniak z kiszonej kapusty 400ml (GLU), saute pierś z kurczaka smażona 110g, ziemniaki gotowane 200g,surówka z kapusty białej 120g, kompot 200ml, | zupa grysikowa 400ml(GLU, SEL), pierś z kurczaka gotowana 100g, ziemniaki gotowane 200g, marchewka gotowana 150g, kompot 200ml | zupa grysikowa 400ml(GLU, SEL), pierś z kurczaka gotowana 100g, ziemniaki 200g, marchewka150 kompot 200ml | zupa grysikowa 350ml(|GLU, SEL), pierś z kurczaka gotowana 100g, ziemniaki 200g, surówka z marchewka 150g, woda 200ml | ||||
kolacja | chleb 100g(GLU), masło 20g(MLE), polędwica drobiowa 30g(GLU, GOR, SOJ),sałata, ser żółty 30g(MLE), ogórek zielony 30g, herbata 200 ml | chleb 100g(GLU), masło 20g(MLE), szynkowa z indyka 30g(GLU,GOR,SOJ), sałata, pasta z sera białego 30g(MLE), herbata 200 ml, pomidor bez skórki 30g | ryż z jabłkiem 200/100 | chleb 100g(GLU), masło 10g(MLE), blok szynkowy 30g(MLE, GOR, SOJ), ser żółty 30g(MLE), pomidor 30g, sałata, herbata b/c 200 ml, | ||||
PD | jabłko | jabłko | jogurt naturalny ml (MLE) | |||||
E:1995kcal, B:92,7g, T:72,4g, Kw.tł.nasy:38,6g, W:254,7g,W tym cukry:26,2g, Bł:23,9g, Sól:6,9g | E:1979kcal, B:91,5g, T:60,1g, Kw.tł.nasy:31,2g, W:279,7g,W tym cukry:26g, Bł:24,2g, Sól:6,3g | E:2199kcal, B:91,3g, T:45,8g, Kw.tł.nasy:21,2g, W:376,1g,W tym cukry:45,7g, Bł:24g, Sól:3,7g | E:1699kcal, B:85,8g, T:47,4g, Kw.tł.nasy:23,6g, W:245g,W tym cukry:41,5g, Bł:26,5g, Sól:5,3g | |||||
17.04. | śniadanie | zupa mleczna z ryżem 300ml(MLE), chleb/graham150g, masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), ser biały 60g(MLE), miód 25g, | zupa mleczna z ryżem 300ml(MLE), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), szynkowa z indyka 60g(GLU,SOJ,GOR), sałata | zupa mleczna z ryżem 300ml(MLE), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE),omlet 50g(JAJ,GLU), pomidor bez skórki 30g, | chleb graham100g(GLU), masło 10g(MLE), kawa biała b/c 200ml(MLE), jajo 25g(JAJ) polędwica drobiowa 30g(GLU,SOJ,GOR) sałata, ogórek zielony 30g, | |||
obiad | zupa pomidorowa z makaronem 400ml(GLU,MLE), gulasz wieprzowy 150g, kaszą pęczak 200g(GLU), buraczki 120g, kompot | zupa pomidorowa z makaronem 400ml(GLU,MLE), gotowana potrawka drobiowa 150g z jęczmienną 200g(GLU), buraczki gotowane 120g, kompot 200ml | zupa pomidorowa z makaronem(GLU, MLE) 400ml, potrawka drobiowa 150g z jęczmienną 200g(GLU), buraczki 120g, kompot 200ml | zupa pomidorowa z makaronem 350 ml(GLU,MLE), potrawka drobiowa 150g z kaszą jęczmienną 200g(GLU), buraki 70g, surówka z kapusty kiszonej 80g , woda 200ml | ||||
kolacja | chleb 100g(GLU), masło 20g(MLE) pasztet 30g(GLU, SOJ, GOR), ogórek kiszony 20g,sałata, blok szynkowy 30g(GLU,SOJ,GOR), herbata 200 ml | chleb 150g(GLU), masło 20g(MLE), blok szynkowy 60g(GLU,GOR,SOJ), sałata, pomidor bez skórki, herbata 200 ml | pierogi leniwe 300g(GLU) | chleb 100g(GLU) masło 10g(MLE) ser biały 30g(MLE) szynkowa z indyka 30g(GLU,MLE,GOR) sałata,papryka 30g, herbata b/c 200 ml | ||||
PD | jabłko | jabłko | jogurt naturalny ml (MLE) | |||||
E:2735kcal, B:95,5g, T:79,1g, Kw.tł.nasy:37,5g, W:424g,W tym cukry:39,5g, Bł:28,8g, Sól:6,7g | E:2502kcal, B:99,1g, T:60,1g, Kw.tł.nasy:31,1g, W:405g,W tym cukry:26g, Bł:27,1g, Sól:5,7g | E:kcal, B:86,1g, T:45,3g, Kw.tł.nasy:20,2g, W:261,7g,W tym cukry:53,2g, Bł:22,3g, Sól:2,8g | E:2197kcal, B:97,2g, T:49,7g, Kw.tł.nasy:21,6g, W:279,7g,W tym cukry:44,8g, Bł:34,5g, Sól:5,7g | |||||
18.04. | śniadanie | zupa mleczna z płatkami owsianymi 300ml(MLE,GLU), chleb/graham 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), polędwica drobiowa 30g(GLU,SOJ,GOR),ser topiony 25g(MLE) sałata, papryka 30g, | zupa mleczna z płatkami owsianymi 300ml(MLE,GLU), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), ser biały 50g(MLE), miód 25g, | zupa mleczna z płatkami owsianymi 300ml(MLE,GLU), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), ser biały 50g(MLE), miód 25g, | chleb graham100g(GLU), masło 10g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), ser żółty 30g(MLE) polędwica drobiowa 30g(GOR,SOJ,GLU), sałata, ogórek zielony 30g,rzodkiewki 40g, jabłko 150g, | |||
obiad | zupa ogórkowa z ziemniakami 400ml(SEL,GLU,MLE), smażone naleśniki z serem/dżemem z owocami 300g(GLU,MLE), kompot 200ml | zupa szpinakowa 400ml(GLU,MLE,SEL), gotowany pulpet w sosie koperkowym 100/150ml, ryż 200g, marchewka gotowana 100g, brokuł 80g, kompot 200g | zupa szpinakowa 400ml(GLU,MLE,SEL), pulpet w sosie koperkowym 100/150ml, ryż 200g, marchewka 100g, brokuł 80g, kompot 200g | zupa szpinakowa 350ml(GLU,MLE,SEL), pulpet w sosie koperkowym 100/150ml, ryż 200g, marchewka 100g, brokuł 80g, woda 200g | ||||
kolacja | chleb 100g(GLU), masło 20g(MLE), pasta rybna 30g(RYB), ogórek kiszony 20g, ser żółty 30g(MLE), sałata, herbata 200ml | chleb 150g(GLU), masło 20g(MLE), polędwica z indyka 60g(GOR,SOJ,GLU), sałata,pomidor bez skórki 30g herbata 200ml, | chleb 150g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml,sałata pasta jajeczna 50(JAJ), pomidor bez skórki 30g | Pasta jajeczna 25g(JAJ) z pietruszką, szynkowa z indyka 30g(GOR,SOJ,GLU), sałata, chleb 150g(GLU), papryka 30g, pomidor 30g,masło 10g(MLE), herbata b/c 200ml | ||||
PD | jabłko | jabłko | jabłko 150g | jogurt naturalny ml (MLE) | ||||
E:1850kcal, B:78,1g, T:68,6g, Kw.tł.nasy:38,7g, W:240,3g,W tym cukry:43,2g, Bł:17,3g, Sól:7,4g | E:2608kcal, B:103,7g, T:62,7g, Kw.tł.nasy:31,2g, W:421,4g,W tym cukry:40,2g, Bł:27,3g, Sól:6,4g | E:2147kcal, B:84,2g, T:46,3g, Kw.tł.nasy:20,7g, W:365,7g,W tym cukry:38,6g, Bł:24,2g, Sól:3,2g | E:2150kcal, B:92,9,T:52,2g, K w.tł.nasy:39,7g, W:340,8g,W tym cukry:26g, Bł:25,5g, Sól:5,5g | |||||
19.04. | śniadanie | zupa mleczna z grysikiem 300ml (MLE,GLU), chleb/graham 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), ser biały 60g(MLE), miód 25g, | zupa mleczna z grysikiem300ml(GLU,MLE), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), szynkowa z indyka 60g(GLU,SOJ,GOR), sałata, pomidor bez skórki 30g, | zupa mleczna z grysikiem 300ml,chleb/bułka 150g, masło 20g, kawa biała 200ml, jajecznica na parze z pietruszka i pomidorem bez skorki 50g | chleb graham100g(GLU), masło 10g(MLE), kawa biała b/c 200ml(MLE), ser biały 30g(MLE), blok szynkowy 30g(SOJ,GOR,GLU), sałata, ogórek 30g, | |||
obiad | zupa kalafiorowa 400ml(SEL,GLU,MLE), gołąbek w sosie pomidorowym gotowany 300g(GLU), ziemniaki gotowane 200g, sałatka z kapusty czerwonej 100g, kompot 200ml | zupa kalafiorowa 400ml(SEL,GLU,MLE).gotowany indyk w potrawce150g z ziemniakami gotowanymi 200g, buraki gotowane 120g, kompot 200ml | zupa kalafiorowa 400ml(SEL,GLU,MLE). indyk w potrawce150g z ziemniakami 200g, buraki 120g, kompot 200ml | zupa kalafiorowa 350 ml(SEL,GLU,MLE), gołąbek w sosie pomidorowym 300g(GLU), sałatka z kapusty czerwonej 120g, woda 200ml | ||||
kolacja | chleb 100g(GLU), masło 20g(MLE) szynkowa z indyka 40g(SOJ,GOR,SEL), jajko 25g(JAJ), ogórek zielony 30g, sałata, papryka 30g herbata 200 ml | chleb 150g(GLU), masło 20g(MLE) polędwica drobiowa 30g(GOR,GLU,SOJ), kiełbasa szynkowa z indyka 30g(GLU,GOR,SOJ) sałata herbata 200 ml | chleb 150g(GLU), masło 20g(MLE) ser biały 50g(MLE),miód 25g, dżem 25g, herbata 200 ml | chleb 100g(GLU), masło 10g(MLE), herbata b/c 200ml, polędwica drobiowa 30g(SOJ,GOR,SLU), ser żółty 30g(MLE), ogórek zielony 30g, papryka 30g, sałata, | ||||
PD | jabłko | jabłko | jogurt naturalny ml (MLE) | |||||
E:2197kcal, B:95,5g, T:73g, Kw.tł.nasy:38,1g, W:299,7g,W tym cukry:40,2g, Bł:23,4g, Sól:5,3g | E:2685kcal, B:104,5g, T:62,4g, Kw.tł.nasy:32,1g, W:443,6g,W tym cukry:49,3g, Bł:23g, Sól:5,8g | E:2111kcal, B:104,7g, T:53,2g, Kw.tł.nasy:23,4g, W:318,3g,W tym cukry:39,7g, Bł:20,7g, Sól:4,8g | E:1988kcal, B:79,7g, T:60,5g, Kw.tł.nasy:28g, W:281,2g,W tym cukry:36,8g, Bł:17,4g, Sól:4,8g | |||||
20.04. | śniadanie | chleb150g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml ,polędwica drobiowa 30g(SOJ,SEL, GLU), serek topiony 25g(MLE), sałata, ogórek 30g, jabłko , | chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, blok szynkowy 60g(SOJ, SEL,GLU), sałata,pomidor bez skórki30g | chleb/bułka 150g, masło 20g, herbata 200ml, omlet 50g, pomidor bez skórki 30g, sałata, jabłko 150g, jogurt naturalny 150ml | chleb graham 100g, masło 10g, herbata b/c 200ml, jajo 25g szynkowa z indyka 30g,sałata jogurt naturalny 150ml, pomidor 30g, ogórek 30g | |||
obiad | zupa jarzynowa 400ml(MLE,GLU,SEL), łazanki z mięsem i kapustą 320g(GLU) , brokuł 100g, kompot 200ml | zupa jarzynowa 400 mll(MLE,GLU,SEL),łazanki z mięsem 290g(GLU), brokuł 100g , kompot 200ml | zupa jarzynowa 400 ml, łazanki z mięsem290g, brokuł 100g , kompot 200ml | zupa jarzynowa 400ml, łazanki z mięsem i kapustą 320g , brokuł 100g, woda 200ml | ||||
kolacja | chleb100g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, szynkowa z indyka 30g(GLU, SEL,SOJ), ser żółty 30g(MLE), sałata, | chleb150g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, ser biały z pietruszką 60g(MLE), dżem 25g, miód 25g, | chleb150g, masło 20g, herbata 200ml, ser biały z pietruszką 60g, papryka 30g, sałata | chleb 100g, masło 10g, herbata b/c 200ml, ser biały 30g, blok szynkowy 30g, sałata, | ||||
PD | jogurt naturalny ml (MLE) | jabłko 150g | jogurt naturalny150 ml (MLE) | jogurt naturalny ml (MLE) | ||||
E:2044kcal, B:93,4g, T:69,3g, Kw.tł.nasy:38,1g, W:272,1g,W tym cukry:34,5g, Bł:23,1g, Sól:6,4g | E:1934kcal, B:73g, T:55,2g, Kw.tł.nasy:29,1g, W:298,2g,W tym cukry:29,5g, Bł:23,4g, Sól:5,1g | E:2390kcal, B:119,4g, T:85,6g, Kw.tł.nasy:40,4g, W:294,5g,W tym cukry:42,2g, Bł:18,7g, Sól:4,7g | E:1604kcal, B:74,6g, T:55,2g, Kw.tł.nasy:25,2g, W:210,9g,W tym cukry:23,1g, Bł:18,3g, Sól:4,2g | |||||
21.04. | śniadanie | chleb/graham 150g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, ser biały 50g(MLE), miód 25g, dżem 25g ,owoc | chleb/bułka150g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, polędwica drobiowa 60g(GLU,SOJ,GOR), sałata, pomidor bez skórki 30g, | chleb/bułka150g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, sałata, jajko 50g(JAJ),sałata, pomidor bez skórki 30g, | chleb graham 100g(GLU), masło 10g(MLE), herbata b/c 200ml, polędwica drobiowa 30g(GLU,SOJ,GOR), ser żółty 30g(MLE), sałata, papryka 30g, ogórek zielony 30g | |||
obiad | rosół z makaronem 400ml(GLU,SEL), kurczak pieczony 150g, ziemniaki gotowane 200g, surówka z kapusty kiszonej 120g, kompot 200ml | rosół z makaronem 400ml(GLU,SEL), kurczak gotowany 150g, ziemniaki 200g, gotowana marchewka 120g, kompot 200ml | rosół z makaronem 400ml(GLU,SEL) ,kurczak gotowany 150g, ziemniaki 200g, marchewka120g, kompot 200ml | rosół z makaronem 350ml(GLU,SEL), kurczak gotowany 150g, ziemniaki 200g,surówka z kapusty kiszonej 60g,marchewka surówka 60g, woda 200ml | ||||
kolacja | chleb100g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, pasta rybna 30g(RYB) ,ogórek kiszony 20g sałata, serek topiony 25g(MLE) | chleb100g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200m, blok szynkowy 60g(GLU,SOJ,GOR), sałata, pomidor bez skórki 30g, | ryż z jabłkami 200/100 | chleb 100g(GLU), masło 10g(MLE) herbata b/c 200ml, szynkowa z indyka 30g(GLU,SOJ,GOR), ser biały 30g(MLE), ogórek zielony, | ||||
PD | jogurt naturalny ml (MLE) | owoc | jogurt naturalny ml (MLE) | |||||
E:2107kcal, B:92,7g, T:65,3g, Kw.tł.nasy:34,5g, W:302g,W tym cukry:28,4g, Bł:22,1g, Sól:6, g | E:1780kcal, B:80,5g, T:55,3g, Kw.tł.nasy:28,2g, W:250,7g,W tym cukry:15,8g, Bł:22,2g, Sól:5,9g | E:1683kcal, B:74,5g, T:40,7g, Kw.tł.nasy:17,7g, W:263,7g,W tym cukry:24,6g, Bł:19,7g, Sól:2,7g | E:1865kcal, B105,1g, T:69,9g, Kw.tł.nasy:31,3g, W:211,8g,W tym cukry:23,2g, Bł:19,6g, Sól:5,3g | |||||
22.04. | śniadanie | zupa mleczna z ryżem 300ml(MLE), chleb /graham150g|(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml (MLE),ser żółty 30g(MLE), sałata,blok szynkowy 30g(SOJ,GOR,GLU), ogórek zielony 30g, | zupa mleczna z ryżem 300ml(MLE), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), ser biały 60g(MLE), miód 25g, | zupa mleczna z ryżem 300ml(MLE), chleb/bułka 150g(GLU), masło 20g(MLE), kawa biała 200ml(MLE), ser biały 60g(MLE), miód 25g, | chleb 100g(GLU), masło 10g(MLE), kawa biała b/c 200ml(MLE), jajo 25g(JAJ), blok szynkowy 30g(GOR,GLU,SOJ), sałata, pomidor 30g,jogurt naturalny 150ml(MLE), | |||
obiad | zupa krupnik 400ml(GLU,SEL), smażony kotlet jajeczny 100g(GLU,JAJ) z ziemniakami gotowanymi 200g, surówka z marchewki 120g, kompot 200ml | zupa krupnik 400ml(GLU,SEL), kluski z mięsem 300g(GLU), brokuł 60g, kompot 200ml | zupa krupnik 400ml(GLU,SEL), kluski z mięsem 300g(GLU), brokuł 60g, kompot 200ml | zupa krupnik 400ml(SEL,GLU), pieczony suflet 90g(GLU), ziemniaki gotowane 200g, surówka z białej kapusty120g,woda 200ml | ||||
kolacja | chleb100g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, szynkowa z indyka 30g(GOR,GLU,SOJ), ser topiony 25g(MLE), papryka 30g | chleb100g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, szynkowa z indyka 60g(GOR,GLU,SOJ), sałata, pomidor bez skórki 30g | chleb100g(GLU), masło 20g(MLE), herbata 200ml, pasta jajeczna 50g(JAJ) sałata, pomidor bez skórki 30g | chleb 150g(GLU), masło 10g(MLE),herbata b/c 200ml, polędwica drobiowa 30g(GOR,GLU,SOJ), ser żółty 30g(MLE), ogórek zielony, pomidor30g, sałata | ||||
PD | jabłko 150g | jabłko 150g | jabłko 150g | jabłko 150g | ||||
E:2493kcal, B:120,5g, T:88,1g, Kw.tł.nasy:44,4g, W:315,8g,W tym cukry:43,1g, Bł:23,5g, Sól:7,5g | E:2170kcal, B:89,2g, T:60,4g, Kw.tł.nasy:31,2g, W:330g,W tym cukry:43,7g, Bł:25,4g, Sól:6,8g | E:1838kcal, B:85,2g, T:64,7g, Kw.tł.nasy:33g, W:237,8g,W tym cukry:39,1g, Bł:17,5g, Sól:3,3g | E:1628kcal, B:73g, T:44,3g, Kw.tł.nasy:31,2g, W:245,2g,W tym cukry:35,8g, Bł:22,9g, Sól:4,5g | |||||
1. GLU - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. SKO - Skorupiaki i produkty pochodne 3. JAJ - Jaja i produkty pochodne 4. RYB - Ryby i produkty pochodne 5. OZI - Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. SOJ - Soja i produkty pochodne 7. MLE - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. ORZ - Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. SEL - Seler i produkty pochodne 10. GOR - Gorczyca i produkty pochodne 11. SEZ - Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. S02 - Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. ŁUB - Łubin i produkty pochodne 14. MCK - Mięczaki i produkty pochodne | ||||||||
PD- Posiłek dodatkowy |