Podsumowanie realizacji programu „Posiłek w szkole i w domu” w 2021 roku
10.02.2022
Program „Posiłek w szkole i w domu” przewiduje wsparcie finansowe gmin w udzieleniu pomocy w formie posiłku, świadczenia pieniężnego w postaci zasiłku celowego na zakup posiłku lub żywności oraz świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych.
Dofinansowane są zarówno posiłki wydawane na stołówkach, ale również te dowożone osobom dorosłym, w tym osobom niewychodzącym z domu. Celem Programu jest zapewnienie posiłku dzieciom, uczniom i młodzieży oraz objęcie pomocą osób dorosłych, zwłaszcza osób starszych, chorych lub niepełnosprawnych i samotnych.
Na realizację programu w 2021 r. jednostki wydały łącznie 24.192 tys. zł, z czego prawie 16.239 tys. zł pochodziło z dotacji celowej budżetu państwa, a ponad 7.953 tys. zł to środki własne gmin.
W roku 2021 pomocą w ramach programu objęto 29.804 mieszkańców woj. lubuskiego (o 12% mniej niż w 2020 r.) Dzieci do czasu rozpoczęcia nauki w szkole oraz uczniowie do czasu ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej stanowiły 39,35% osób objętych Programem, z czego 0,86% to dzieci otrzymujące posiłek bez potrzeby przeprowadzania wywiadu środowiskowego.
W ramach realizacji Programu w roku 2021 wydano łącznie 880.007 posiłków, w tym: 99,63% stanowiły gorące dania. W porównaniu do 2020 r. wydano tylko o 2% mniej posiłków. Koszt jednego posiłku w 2021 roku wzrósł w stosunku do 2020 roku o 0,48 zł i wyniósł 7,54 zł. Pomocą w formie zasiłku celowego objęto 12.339 rodzin składających się z 25.191 osób, przyznając im łącznie w ramach Programu 79.330 zasiłków celowych. Liczba rodzin objęta pomocą w tej formie zmniejszyła się o 1.439, co spowodowało zmniejszenie przyznania zasiłków celowych o 10% w porównaniu do 2020 r. Średnia kwota jednego zasiłku w 2021 r. wyniosła 210,63 zł. Pomocą w formie świadczenia rzeczowego w analizowanym okresie objęto 482 rodziny, składających się z 1.020 osób (o 457 rodzin mniej niż w 2020 r.) W 2021 roku można zauważyć zahamowanie tendencji spadkowej udzielania pomocy w formie posiłków. Zmniejszenie restrykcji związanych z pandemią spowodowało powrót udzielania większej pomocy w formie posiłków niż zasiłków celowych czy świadczeń rzeczowych. Koszty realizacji programu w porównaniu do lat ubiegłych pomimo spadku liczby beneficjentów zmniejszają się nieznacznie z uwagi na wzrost cen produktów żywnościowych.