Komunikat dla mieszkańców województwa podkarpackiego w sprawie nadzoru nad produkcją i obrotem żywnością
19.02.2024
Produkcja i sprzedaż żywności wymaga rejestracji bądź zatwierdzenia zakładu, w tym także gospodarstwa produkującego żywność do obrotu, u właściwego organu to jest powiatowego lekarza weterynarii lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
Podmiot sektora spożywczego powinien spełniać wymagane procedury i zasady postępowania związane z przyjęciem surowców i materiałów do produkcji, przechowywaniem i magazynowaniem wyrobów, badaniem wyrobów, z myciem i dezynfekcją, higieną personelu, szkoleniem personelu, lokalizacją i otoczeniem zakładu, wydzieleniem poszczególnych pomieszczeń do odpowiednich czynności, monitoringiem szkodników, a także procedury związane z maszynami i urządzeniami, zaopatrzeniem w wodę, transportem wewnętrznym, transportem zewnętrznym oraz dystrybucją gotowych wyrobów.
Każda osoba, która ma kontakt z żywnością musi posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Producenci i podmioty wprowadzające żywność do obrotu wdrażają system HACCP – który ma zapewnić bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, konieczne jest przyjęcie wszystkich możliwych środków w celu zapewnienia konsumenta, że żywność znajdująca się w sprzedaży jest bezpieczna dla zdrowia.
Podmioty działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
Podstawowym zadaniem naszych inspekcji jest ochrona zdrowia publicznego. Inspekcje realizują te zadania przede wszystkim w ramach nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Zakres nadzoru jest rozległy i obejmuje obszar: „od pola do stołu”, zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne związane z żywieniem, przetwarzaniem, przechowywaniem i transportem żywności pochodzenia zwierzęcego.
Wszelkie szczegółowe informacje możecie Państwo uzyskać we właściwych Państwowych Powiatowych Inspektoratach Sanitarnych i Powiatowych Inspektoratach Weterynarii działających na terenie województwa podkarpackiego.
Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Adam Sidor |
Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii Mirosław Welz |