Uroczystość na Uniwersytecie Rzeszowskim
07.06.2022
Na Uniwersytecie Rzeszowskim odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych oraz promocji doktorskich. W wydarzeniu wzięli udział podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia Piotr Bromber i wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.
Wojewoda – w imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy – wręczyła Złote, Srebrne i Brązowe Krzyże Zasługi. Uroczystość była również okazją do przyznania wyróżnień osobom zasłużonym na rzecz środowiska uniwersyteckiego. Rektor uczelni prof. dr hab. Sylwester Czopek wręczył Medale Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Nagrody Rektora UR.
Punktem kulminacyjnym spotkania były promocje doktorów oraz doktorów habilitowanych. Stopień doktora uzyskało 67 adeptów nauk humanistycznych, społecznych, biologicznych, rolniczych i nauk o zdrowiu, natomiast stopień doktora habilitowanego uzyskało 5 osób reprezentujących Kolegium Nauk Humanistycznych (trzech dr hab.) oraz Kolegium Nauk Przyrodniczych (dwóch dr hab.)
Jak podkreśliła wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, promocje habilitacyjne i doktorskie oraz odznaczenia państwowe to szczególne wyróżnienia, które podkreślają ogromny potencjał, jaki reprezentuje kadra naukowo-dydaktyczna. To ona decyduje o poziomie Uczelni, gdyż nie ma dobrej edukacji bez bardzo dobrej działalności naukowej i dydaktycznej pracowników.
– Dzisiejsze promocje są ukoronowaniem Państwa dotychczasowej pracy i ukończeniem z sukcesem niezwykle ważnego etapu naukowej drogi. To wielki krok w waszej naukowej działalności, który zasługuje na słowa najwyższego uznania. Jestem przekonana, że sukces ten stanie się impulsem do podejmowania kolejnych działań, które przyczynią się do rozwoju poszczególnych dziedzin nauki. Gratulacje kieruję także do wszystkich pracowników odznaczonych Krzyżami Zasługi. Państwa wyjątkowe zaangażowanie, bogata wiedza i niezwykłe oddanie w wykonywaniu swoich obowiązków zasługują na wyróżnienie, a także stają się wzorem do naśladowania dla młodszych stażem współpracowników – powiedziała wojewoda podczas dzisiejszej uroczystości.