Żywność ekologiczna gwarancją zdrowia i dobrego smaku
31.05.2021
O żywności ekologicznej jako gwarancji zdrowia i dobrego smaku rozmawiali dziś uczestnicy konferencji zorganizowanej przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Podkarpacki Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Celem wydarzenia, które odbyło się pod patronatem honorowym wojewody podkarpackiego Ewy Leniart, było promowanie ekologicznych metod produkcji oraz upowszechnienie wiedzy na temat walorów certyfikowanych podkarpackich produktów ekologicznych. Konferencja w doskonały sposób wpisała się w rozwój rolnictwa ekologicznego, które w naszym województwie cieszy się coraz większą popularnością. Ten wzrost zainteresowania wynika m. in. ze zmian, jakie zachodzą w popycie konsumenckim. Powoli zmienia się gust konsumentów na rzecz spożycia ekologicznych, zdrowszych i lepszych jakościowo produktów.
W konferencji „Żywność ekologiczna gwarancją zdrowia i dobrego samku” wziął udział sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Bartosik, który omówił kierunki i źródła wsparcia sektora ekologicznego w Polsce. Głos zabrali również również Robert Telus, przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa oraz zastępca prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Maria Fajger, która mówiła o roli ARiMR w rozwoju rolnictwa ekologicznego. Prelekcje wygłosili także: Grzegorz Łapanowski („Żywność ekologiczna – od smaku do biznesu”), Tadeusz Rolnik, właściciel gospodarstwa rolno-pasiecznego („Zmieniamy trawniki na warzywniaki”) oraz Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia i Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Pro Carpathia („Czy aglomeracje miejskie mogą być liderem innowacji ekologicznych?”).
Jak podkreśliła biorąca udział w wydarzeniu wojewoda Ewa Leniart, Podkarpacie – ze względu na swoją przyrodniczą i społeczną specyfikę – stanowi doskonałe miejsce do rozwoju ekologicznego opartego na wykorzystaniu praw rządzących przyrodą, bez stosowania nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Ma to szczególne znaczenie na terenach naturalnych, cennych przyrodniczo, jakie w dużym stopniu stanowią o wyjątkowości naszego regionu. Świadczy o tym fakt, że prawie połowa powierzchni województwa objęta jest różnymi formami ochrony przyrody. – Warto, aby rolnicy zadbali o potrzebne certyfikaty, a z drugiej strony, by konsumenci dokonywali świadomego zakupu żywności, która jest zdrowa i produkowana według najlepszych tradycyjnych receptur. Bez wątpienia Podkarpacie jest zagłębiem takiej żywności – mówiła wojewoda.
W dzisiejszym spotkaniu uczestniczyli również podkarpaccy parlamentarzyści oraz przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej.