W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Uzyskanie uprawnień rzeczoznawcy

Pobieranie próbek lub ustalanie klas jakości handlowej określonych artykułów rolno-spożywczych na zlecenie zainteresowanych przedsiębiorców mogą, poza pracownikami Inspekcji, przeprowadzać tylko osoby wpisane do rejestru rzeczoznawców. Podstawowym warunkiem nabycia uprawnień rzeczoznawcy jest uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu w zakresie pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych, ustalania klas jakości tusz zwierząt rzeźnych albo odbycie szkolenia w zakresie ustalania klasy jakości świeżych owoców i warzyw oraz uzyskanie wpisu do rejestru rzeczoznawców. Rejestr rzeczoznawców prowadzi wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwy ze względu na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy albo w przypadku osób niemających miejsca zamieszkania na terytorium Polski wojewódzki inspektor właściwy dla województwa mazowieckiego.

Zakres uprawnień i wykaz specjalizacji

Uprawnienia rzeczoznawcy obejmują pobieranie próbek lub ustalanie klas jakości określonych artykułów rolno-spożywczych.

Uprawnienia można nabyć w następujących specjalizacjach:

  • mięso i jego przetwory
  • klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP
  • klasyfikacja tusz wołowych w systemie EUROP
  • drób i jego przetwory
  • jaja i ich przetwory
  • dziczyzna i jej przetwory
  • ryby i ich przetwory
  • mleko i jego przetwory
  • ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory
  • nasiona roślin oleistych
  • oleje i tłuszcze roślinne
  • tłuszcze zwierzęce
  • buraki cukrowe i ich przetwory
  • owoce i warzywa świeże
  • owoce i warzywa przetworzone
  • kwiaty cięte i doniczkowe
  • koncentraty spożywcze
  • miód i inne produkty pszczele
  • ziarno kakaowe i jego przetwory
  • zioła i przyprawy
  • piwo i surowce browarnicze
  • wyroby winiarskie
  • kawa i herbata
  • chmiel i produkty chmielowe
  • produkty przemysłu ziemniaczanego
  • napoje spirytusowe
  • napoje bezalkoholowe
  • wyroby garmażeryjne
  • wyroby piekarskie
  • wyroby ciastkarskie
  • wyroby cukiernicze
  • dodatki spożywcze

Uprawnienia w zakresie:

  • ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw oraz pobierania próbek artykułów rolno – spożywczych są nadawane bezterminowo,
  • ustalania klas jakości tusz zwierząt rzeźnych nabywane są na okres 3 lat.

Egzamin na rzeczoznawcę w zakresie pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych

Osoby ubiegające się o uprawnienia rzeczoznawcy w zakresie pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych mają obowiązek przystąpić do egzaminu.
Egzamin odbywa się przed komisją kwalifikacyjną powołaną przez Głównego Inspektora.
Przystępując do egzaminu kandydat zobowiązany jest okazać komisji kwalifikacyjnej dokument tożsamości oraz potwierdzenie dokonania opłaty za egzamin.
Egzamin kwalifikacyjny składa się z:

  • części pisemnej, przeprowadzanej w formie testu, mającego na celu sprawdzenie zasad postępowania rzeczoznawcy oraz znajomości przepisów dotyczących produkcji artykułów rolno-spożywczych i obrotu tymi artykułami, w tym zasad pobierania próbek określonych artykułów rolno-spożywczych;
  • części praktycznej, mającej na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia czynności związanych z pobieraniem próbek określonych artykułów rolno-spożywczych.

Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu pisemnego.

Aby zdać egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę w zakresie pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych, należy uzyskać z części pisemnej i praktycznej, co najmniej 70% punktów.

W roku 2025 r. WIJHARS we Wrocławiu nie planuje organizacji szkoleń i egzaminów dla rzeczoznawców w zakresie pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych, dlatego też osoby zainteresowane nabyciem takich uprawnień proszone są o kontakt z osobą wyznaczoną w WIJHARS Wrocław do udzielania informacji w tym zakresie: Mariuszem Zaskórskim pod numerem tel.: (71) 346-08-84, wew. 33 (tel. kom. 784-475-202) lub z innymi wojewódzkimi inspektoratami na terenie kraju.

Szkolenie w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw

Elementem koniecznym do ubiegania się o uprawnienia rzeczoznawcy w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw jest odbycie szkolenia w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw.

Szkolenia w tym zakresie są przeprowadzane przez podmioty upoważnione przez Głównego Inspektora JHARS lub .wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

W roku 2025 r. WIJHARS we Wrocławiu nie planuje organizacji szkoleń dla rzeczoznawców w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, dlatego też osoby zainteresowane nabyciem takich uprawnień proszone są o kontakt z osobą wyznaczoną w WIJHARS Wrocław do udzielania informacji w tym zakresie: Mariuszem Zaskórskim pod numerem tel. (71) 346-08-84, wew. 33 (tel. kom. 784-475-202) lub z innymi wojewódzkimi inspektoratami na terenie kraju.

Egzamin w zakresie ustalania klas jakości tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP

Egzamin na rzeczoznawcę z zakresu klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP obejmuje dwie specjalizacje:

  • klasyfikację tusz wołowych w systemie EUROP,
  • klasyfikację tusz wieprzowych w systemie EUROP.

Dla każdej specjalizacji przeprowadza się oddzielny egzamin.

Osoby zainteresowane przystąpieniem do egzaminu na rzeczoznawcę z zakresu ustalania klas jakości tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP składają zgłoszenie na egzamin na formularzach, dostępnych na stronie GIJHARS: https://www.gov.pl/web/ijhars/rzeczoznawcy oraz https://www.gov.pl/web/ijhars/wzory-dokumentow

Uzyskanie uprawnień rzeczoznawcy

Osoba, która uzyskała pozytywny wynik z egzaminu kwalifikacyjnego lub odbyła szkolenie w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw może zostać wpisana do rejestru rzeczoznawców po uprzednim złożeniu do właściwego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych:

  • wniosku o wpis do rejestru rzeczoznawców (Formurz wniosku F-10 BOL-04-IR-01 do pobrania poniżej)
  • potwierdzenia dokonania opłaty skarbowej.

Opłata skarbowa w wysokości 10,00 zł  jest wnoszona z tytułu dokonania czynności urzędowej na wniosek zainteresowanego zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej . Niniejszą opłatę (tytułem: „opłata za wpis do rejestru rzeczoznawców”) należy uiścić na konto Gminy Wrocław (nr konta bankowego dostępny m.in. na stronie Urzędu Miasta Wrocław: http://bip.um.wroc.pl/artykuly/152/konta-bankowe), a potwierdzenie wniesienia opłaty skarbowej należy dołączyć do Wniosku o wpis do rejestru rzeczoznawców.

Osobie, która została wpisana do rejestru rzeczoznawców, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydaje: decyzję administracyjną, zaświadczenie o wpisie do rejestru rzeczoznawców oraz pieczęć imienną

Materiały

Wniosek o wpis do rejestru rzeczonawców
F-10​_BOL-04-IR-01​_Wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru​_rzeczoznawców​_wyd​_4​_obow​_od​_12072023.docx 0.06MB
{"register":{"columns":[]}}