W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności

10.01.2024

Logo Inspekcji Ochrony Środowiska z orłem w tle. Obok zielony napis Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Gdańsku.

Ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz. U. z 2020 r. poz. 1645), wprowadziła rozwiązania określające zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności i organizacji pozarządowych. Celem ustawy jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i jego negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym. 

W 2023 r. inspektorzy WIOŚ w Gdańsku przeprowadzili kontrole działalności 15 podmiotów sprzedających żywność oraz 2 organizacji pozarządowych pożytku publicznego w zakresie przestrzegania przepisów ww. ustawy.

W wyniku powyższych kontroli u 7 podmiotów stwierdzono naruszenia – głównie dotyczące terminowości oraz poprawności rocznych sprawozdań, a co za tym idzie wysokości wniesionych opłat za marnowanie żywności.

Za brak opłaty albo wniesienie jej w niepełnej wysokości czy też po terminie, przewidziana jest kara pieniężna w wysokości od 500 zł do 10 000 zł.

W 2023 r. PWIOŚ wydał 2 decyzje wymierzające kary pieniężne na łączna kwotę 8 000 zł.

{"register":{"columns":[]}}