W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dla eksporterów żywności do Indii

05.01.2023

Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) wprowadził nowe wymagania dla eksporterów żywności do Indii.

Export

Od 1 stycznia 2023 r. istnieje obowiązek rejestracji niektórych zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii.

Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak:

  1. mleko i produkty mleczne,
  2. mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
  3. jajka w proszku (proszek jajeczny),
  4. żywność dla niemowląt,
  5. nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).

Producenci żywności zainteresowani eksportem do Indii muszą zostać zarejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji dokonują właściwe organy urzędowej kontroli żywności kraju eksportującego, tzn:

  • w przypadku kategorii żywności 1, 2 i 3 – organy Inspekcji Weterynaryjnej,
  • w przypadku kategorii żywności 4 i 5 – organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Podmioty zainteresowane rejestracją proszone są o zgłaszanie się do właściwego organu nadzorującego bezpieczeństwo żywności – Inspekcja Weterynaryjna lub Państwowa Inspekcja Sanitarna szczebla powiatowego.

{"register":{"columns":[]}}