Informacja dla eksporterów żywności do Indii
05.01.2023
Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) wprowadził nowe wymagania dla eksporterów żywności do Indii.
Od 1 stycznia 2023 r. istnieje obowiązek rejestracji niektórych zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii.
Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak:
- mleko i produkty mleczne,
- mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
- jajka w proszku (proszek jajeczny),
- żywność dla niemowląt,
- nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Producenci żywności zainteresowani eksportem do Indii muszą zostać zarejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji dokonują właściwe organy urzędowej kontroli żywności kraju eksportującego, tzn:
- w przypadku kategorii żywności 1, 2 i 3 – organy Inspekcji Weterynaryjnej,
- w przypadku kategorii żywności 4 i 5 – organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Podmioty zainteresowane rejestracją proszone są o zgłaszanie się do właściwego organu nadzorującego bezpieczeństwo żywności – Inspekcja Weterynaryjna lub Państwowa Inspekcja Sanitarna szczebla powiatowego.