Podsumowanie interwencji programowej „Skąd się biorą produkty ekologiczne” w roku szkolnlm 2023/2024
02.08.2024
W roku szkolnym 2023/2024 interwencję programową „Skąd się biorą produkty ekologiczne” zrealizowano w 75 placówkach przedszkolnych i oddziałach przedszkolnych na terenie województwa podlaskiego!
O produktach ekologicznych dowiedziało się 3536 przedszkolaków. Zorganizowano 57 spotkań z rodzicami, podczas których omawiano cele programu, a przede wszystkim porady i wskazówki jak wdrożyć w żywienie rodziny zdrowe produkty ekologiczne.
Wzmocnieniem programu były wycieczki ekologiczne do gospodarstw wiejskich, uprawianie własnych ogródków czy zajęcia warsztatowe prowadzone dla dzieci i rodziców.
Koordynatorzy programu interwencję „Skąd się biorą produkty ekologiczne” ocenili bardzo dobrze lub dobrze. Z 75 placówek aż 55 zadeklarowało chęć uczestnictwa w kolejnej edycji.
Produkty ekologiczne, znane również jako produkty organiczne, pochodzą z rolnictwa ekologicznego, które stosuje praktyki mające na celu ochronę środowiska i zdrowia ludzi. Oto główne cechy i źródła produktów ekologicznych:
Metody Uprawy:
- Brak syntetycznych pestycydów i nawożenia: rolnicy ekologiczni nie używają chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych. Zamiast tego stosują naturalne nawozy, takie jak kompost oraz biologiczne metody zwalczania szkodników.
- Rotacja upraw: praktyka ta polega na zmianie rodzaju upraw na danym polu z roku na rok, co pomaga w zapobieganiu chorobom roślin i wyczerpywaniu składników odżywczych gleby.
- Używanie naturalnych materiałów organicznych do nawożenia i ochrony gleby.
Hodowla Zwierząt:
- Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych nie są rutynowo traktowane antybiotykami ani hormonami wzrostu.
- Zwierzęta mają dostęp do otwartej przestrzeni i pastwisk, co sprzyja ich naturalnym zachowaniom.
- Zwierzęta są karmione paszami pochodzącymi z upraw ekologicznych.
Produkty ekologiczne muszą spełniać określone normy ekologiczne i przechodzić regularne kontrole przez akredytowane jednostki certyfikujące. W procesie przetwarzania żywności ekologicznej stosuje się minimalne ilości dodatków i substancji pomocniczych. Produkty ekologiczne są zatem rezultatem zrównoważonego rolnictwa, które kładzie nacisk na ochronę środowiska, dobrostan zwierząt i zdrowie konsumentów. Dzięki temu są one korzystne zarówno dla ludzi, jak i dla planety.
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zywnosc-ekologiczna/ Data wejścia: 02.08.2024 r.