W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wyniki przeprowadzonych działań kontrolnych nad wypoczynkiem letnim dzieci i młodzieży w 2024 r.

24.09.2024

W zakresie nadzoru nad wypoczynkiem letnim dzieci i młodzieży pracownicy pionu bezpieczeństwa żywności i żywienia województwa podlaskiego skontrolowali łącznie 159 obiektów zapewniających żywienie dla zorganizowanych grup korzystających z wypoczynku letniego.

Namioty rozstawione na polu namiotowym, wśród licznych zielonych drzew. W tle znajdują się dzieci przebywające na obozie

W trakcie dokonywanych czynności kontrolnych w miejscach wypoczynku letniego dzieci i młodzieży, w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, szczególną uwagę zwracano m.in. na:

  • sposób prowadzenia i realizacji żywienia,
  • spełnienie obowiązku zapewnienia identyfikowalności surowców wykorzystywanych do produkcji potraw,
  • jakość surowców i półproduktów,
  • receptury i technologie sporządzanych potraw, warunki ich wytwarzania, przechowywania i dystrybucji,
  • higienę osobistą oraz posiadanie aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych zatrudnionego personelu.

W ramach niniejszego zagadnienia przeprowadzono łącznie 167 kontroli. Nieprawidłowości odnotowano w 12 placówkach. W wyniku prowadzonego postępowania pokontrolnego wydano łącznie 15 decyzji administracyjnych. W stosunku do osób winnych stwierdzonych zaniedbań zastosowano sankcje karne – nałożono 4 mandaty karne na łączną kwotę 1350 zł.

Dokonano oceny sposobu i jakości żywienia poprzez analizę 159 jadłospisów – żadnego nie kwestionowano. Stwierdzono, że jadłospisy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, były urozmaicone i różnorodne. Do sporządzania posiłków wykorzystywano szeroki asortyment produktów ze wszystkich grup środków spożywczych.

Dodatkowo w trakcie wypoczynku letniego pracownicy pionu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności przeprowadzili zajęcia edukacyjne w formie prelekcji np. pt. „Wpływ spożywania napojów energetycznych i suplementów diety na zdrowie młodzieży”.

{"register":{"columns":[]}}