Wyniki urzędowej kontroli lokali gastronomicznych w okresie wzmożonego ruchu turystycznego w sezonie letnim 2024 r.
31.10.2024
W okresie od 20 czerwca do 30 września na terenie woj. podlaskiego skontrolowano łącznie 319 obiektów, w tym 165 zakładów małej gastronomii, 110 zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego obsługujących zorganizowany wypoczynek oraz 44 automaty do lodów.
Przeprowadzono w nich łącznie 361 kontroli, w tym 7 interwencyjnych oraz 29 rekontroli.
Nieprawidłowości stwierdzono w 50 obiektach (41 zakładach małej gastronomii, 3 zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego oraz 6 automatach do lodów).
W skontrolowanych zakładach stwierdzano m.in. następujące nieprawidłowości:
- brak do wglądu lub niekompletna dokumentacja z realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP), nieprzestrzeganie instrukcji GHP, brak prowadzenia zapisów,
- używanie produktów po upływie daty minimalnej trwałości,
- nieprawidłowe warunki przechowywania środków spożywczych, bez zachowania łańcucha chłodniczego oraz segregacji (razem przechowywane nieoczyszczone warzywa oraz półprodukty),
- brak lub nieprawidłowe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników,
- brak zapewnionych warunków do mycia i higienicznego suszenia rąk, brak ciepłej wody, brak środków do mycia,
- nieprawidłowe przechowywanie sprzętu porządkowego - w przypadkowych miejscach,
- brak obieralni/stanowiska do obróbki wstępnej świeżych nieoczyszczonych warzyw oraz mięsa,
- niewłaściwy stan sanitarno - techniczny pomieszczeń zakładu, urządzeń, wyposażenia i sprzętu,
- brak czystości i porządku w zakładzie,
- brak zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami,
- brak do wglądu orzeczeń lekarskich z badań przeprowadzonych do celów sanitarno-epidemiologicznych zatrudnionego personelu,
- brak aktualnych szkoleń personelu potwierdzających znajomość zasad GHP,
- brak dostępu do wymaganych informacji na temat żywności, tj. składu serwowanych potraw z wyszczególnieniem substancji lub produktów użytych do produkcji wyrobów gotowych, które powodują alergie lub reakcje nietolerancji.
Na przedsiębiorców nałożono w sumie 31 mandatów karnych na łączną kwotę 7450 zł. Wydano ogółem 45 decyzji administracyjnych (bez decyzji płatniczych), w tym 30 dotyczących poprawy stanu sanitarnego zakładów.