CZY MROŻONKI SĄ ZDROWE?
05.01.2024
Żywność mrożona może być elementem zdrowej diety dzięki włączeniu do menu produktów z wielu grup spożywczych m.in. warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb czy owoców morza. Wybierając mrożone potrawy gotowe do spożycia warto zwrócić uwagę na ich wartość odżywczą, skład i unikać tych z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tych z dodatkiem soli i cukru. W sprzedaży jest również mrożona żywność przetworzona typu fast food, której powinniśmy się wystrzegać w codziennym żywieniu.
Warzywa i owoce poddawane są procesowi mrożenia w pełni sezonu, gdy są dojrzałe, dlatego mają zdecydowanie większą wartość odżywczą i walory smakowe niż świeże owoce i warzywa dostępne w sklepach zimą. Zamrażanie jest metodą, która w największym stopniu zapobiega stratom witamin i składników mineralnych. Owoce oraz warzywa przeznaczone do mrożenia nie są magazynowane ani transportowane, a jedynie myte pod bieżącą wodą. Nie są także syntetycznie konserwowane w celu przedłużenia ich trwałości.
Zdecydowanie warto włączyć mrożonki do codziennej diety, szczególnie w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Pamiętajmy jednak o prawidłowych zasadach przechowywania i rozmrażania tych produktów, aby bezpiecznie stanowiły wartościowy element zdrowej diety.
Opracowano na podstawie:
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/mrozonki-fakty-i-mity/
Materiały
mrożonkimrożonki.pdf 3.17MB