Grzyby
Zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
- Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
- Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
- Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
- Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.
- Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
- Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.
W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy przy ul. Kujawskiej 4 od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 13:00 można zasięgnąć porady grzyboznawcy.
Dodatkowo klasyfikator grzybów/grzyboznawca dostępny jest w następujących powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych w województwie kujawsko-pomorskim:
- PSSE w Aleksandrowie Kujawskim,
- PSSE w Brodnicy,
- PSSE w Bydgoszczy,
- PSSE w Chełmnie,
- PSSE w Golubiu –Dobrzyniu,
- PSSE w Grudziądzu,
- PSSE w Inowrocławiu,
- PSSE w Lipnie,
- PSSE w Mogilnie,
- PSSE w Nakle nad Notecią,
- PSSE w Radziejowie,
- PSSE w Rypinie,
- PSSE w Sępólnie Krajeńskim,
- PSSE w Świeciu,
- PSSE w Toruniu,
- PSSE w Tucholi,
- PSSE w Wąbrzeźnie,
- PSSE we Włocławku,
- PSSE w Żninie.
Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie należy przynosić m.in. grzybów:
- starych i przejrzałych,
- zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
- oczyszczonych,
- pokrojonych,
- zapleśniałych,
- ugotowanych,
- zamrożonych,
- usmażonych,
- umytych,
- zamarynowanych.
Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237).