Badania żywności, żywienia i przedmiotów użytku
Wykonywane badania:
Mięso, podroby i produkty mięsne, drób, podroby i produkty drobiarskie
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 oC metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Obecność Campylobacter spp. - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i mikroskopowym)
- Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Udział procentowy kwasów omega-3
- Zawartość azotynów i azotanów
- Tłuszcz
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Ryby, owoce morza i ich przetwory
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Udział procentowy kwasów omega-3
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Mleko i produkty mleczne
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Obecność gronkowców koagulazododatnich- metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Enterobacteriaceae- metoda NPL
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli- metoda NPL
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Aflatoksyna M1
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
- Udział procentowy kwasów omega-3
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Witamina C
- Zawartość azotanów i azotynów
- Białko
- Tłuszcz
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Ziarna zbóż i przetwory zbożowo mączne
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Mikotoksyny (ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2), cytrynina
- Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
- Zawartość alkaloidów sporyszu
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, nikiel, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Witamina C
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
- Białko
- Tłuszcz
- Organoleptyka
Zawartość przetrwalników buławinki czerwonej
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Słodycze i wyroby cukiernicze
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Witamina C
- Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN (wyłącznie cukierki twarde)
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Warzywa i przetwory warzywne
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Zawartość azotanów i azotynów
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne);dotyczy warzyw suszonych
- Witamina C
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Owoce i przetwory owocowe
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Mikotoksyny (ochratoksyna A, patulina, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne,)
- Składniki mineralne : wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo
- Witamina C
- Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) i siarczyny
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Wody mineralne i napoje bezalkoholowe
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Bakterie z grupy coli – metoda filtracji membranowej
- Escherichia coli – metoda filtracji membranowej
- Pseudomonas aeruginosa – metoda filtracji membranowej
- Enterokoki – metoda filtracji membranowej
- Liczba clostridiów redukujących siarczyny / w tym spory /– metoda filtracji membranowej
Badanie nieakredytowane:
- Liczba drobnoustrojów – metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Witamina C
- Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Napoje alkoholowe
- Zawartość metanolu
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN
- Mikotoksyny : ochratoksyna A
- Zawartość cyjanowodoru
- Zawartość karbaminianu etylu
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Zawartość związków polarnych
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Zawartość kwasu erukowego
- Liczba kwasowa
- Liczba nadtlenkowa
- Udział procentowy kwasów omega-3
- Zawartość i wykrywanie obecności barwników Sudan I-IV, Para Redu i Biksyny
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Zioła, przyprawy
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Mikotoksyny (ochratoksyna A, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2)
- Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
- Zawartość i wykrywanie obecności barwników Sudan I-IV, Para Redu i Biksyny
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne,)
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Kawa, herbata, kakao, herbatki owocowe i ziołowe
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Mikotoksyny: ochratoksyna A
- Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Wyroby garmażeryjne
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Udział procentowy kwasów omega-3
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Koncentraty spożywcze
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Zawartość witaminy C
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba Enterobacteriaceae- metoda NPL
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli - metoda NPL
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Obecność Cronobacter spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Mikotoksyny (aflatoksyna M1, ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1, patulina), cytrynina
- Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
- Zawartość alkaloidów sporyszu
- Zawartość azotanów i azotynów
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Zawartość witaminy C
- Białko
- Tłuszcz
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Suplementy diety
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
- Mikotoksyny: cytrynina
- Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
- Zawartość witaminy C
- Udział procentowy kwasów omega-3
- Białko
- Tłuszcz
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
- Migracja globalna do płynów modelowych (alkohol etylowy, kwas octowy, izooktan, woda)
- Migracja specyficzna do płynu modelowego TENAX
- Zawartość pierwszorzędowych amin aromatycznych
- Ekstrahowalny formaldehyd ( z melaminy)
- Formaldehyd w wyciągu wodnym (papier i tektura)
- Migracja kadmu i ołowiu (naczynia ceramiczne, naczynia krzemianowe inne niż ceramiczne)
- Organoleptyka
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Kosmetyki
- Liczba drobnoustrojów -metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Obecność Pseudomonas aeruginosa - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Obecność Staphylococcus aureus - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Obecność Candida albicans - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Zawartość wybranych środków konserwujących: estrów kwasu 4 hydroksybenzoesowego (metylparaben, etylparaben, propylparaben, izobutylparaben, butylparaben, benzylparaben) oraz 2 –fenoksyetanolu
- Zawartość fluoru w pastach do zębów
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak
Materiały do pobrania na dole strony
Materiały
Zlecenie jednorazoweF_091_e12.pdf 0.33MB