Komunikaty i Meldunki
-
15.11.2024Ostrożnie z produktami chemicznymi!
-
22.08.2024Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z informacjami medialnymi dot. sytuacji COVID-19 i rekomendacji w tej sprawie
-
14.08.2024Wspólny komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący zwiększonej liczby padnięć ptaków z rodziny krukowatych odnotowywanych na terenie m.st. Warszawy
-
08.08.2024Aktualizacja bazy izomerów trans w środkach spożywczychNarodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP-PZH PIB) dokonał kolejnej aktualizacji, utworzonej w 2017 roku, elektronicznej Bazy danych dotyczących zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych (e-Baza), w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
24.04.2024Informacja w zakresie art. 30a ust. 6 ustawy z dnia 29 lipca 2005r. o przeciwdziałaniu narkomanii
-
20.04.2023Informacja w zakresie art. 30a ust. 6 ustawy z dnia 29 lipca 2005r. o przeciwdziałaniu narkomanii
-
13.12.2022Komunikat ws. listy laboratoriów/podmiotów dopuszczonych do udziału w międzylaboratoryjnych pomiarach porównawczychW 2022 r. Główny Inspektor Sanitarny organizuje drugie międzylaboratoryjne pomiary porównawcze. Pierwsze porównania zostały zorganizowane w 2020 r.
-
09.11.2022Badania Sanitarno-Epidemiologiczne i Orzeczenie Lekarskie do Celów Sanitarno-EpidemiologicznychObecnie badanie sanitarno-epidemiologiczne kończy się wydaniem przez lekarza orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych.
-
19.07.2022Główny Inspektor Sanitarny ostrzega: nowa substancja psychoaktywnaGłówny Inspektor Sanitarny ostrzega: od kilku miesięcy obserwuje się niepokojący wzrost liczby identyfikacji na polskim rynku niebezpiecznej substancji α-PHiP (α-pirolidynoizoheksanofenon), spotykanej także pod nazwami α-PiHP, 4-Me-PVP, 4'M-PVP, „Funky”, „A-PiHP”.
-
18.07.2022Znakowanie żywności opakowanej w związku z brakiem surowców z Ukrainy – aktualizacjaKryzys w Ukrainie wpływa na przemysł spożywczy w zakresie dostaw niektórych artykułów spożywczych, a w szczególności oleju słonecznikowego i innych olejów roślinnych oraz surowców i składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych.