Kawa, herbata, kakao, herbatki owocowe i ziołowe
Badania akredytowane:
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
- Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
- Mikotoksyny: ochratoksyna A
- Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
- Organoleptyka
Przyjmowanie próbek do badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 |
Wydawanie sprawozdań z badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30 |
Kasa czynna: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00 |
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
e-mail: wsse.gdansk@sanepid.gov.pl, www.gov.pl/wsse-gdansk
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak