Pomiar stężenia Cs-137
Oznaczenie: Badania zawartości cezu Cs-137 w próbkach:
- Wyroby konsumpcyjne - w tym żywność : żywność, kawa i herbata, koncentraty spożywcze, mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne, napoje bezalkoholowe (gazowane, niegazowane, soki, syropy, itp.), napoje alkoholowe i wyroby spirytusowe, owoce i warzywa i przetwory owocowe i warzywne oraz warzywno-mięsne, ryby i przetwory rybne, słodycze i wyroby cukiernicze, surowce i przetwory zielarskie, przyprawy, środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego, oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne, zboża i przetwory zbożowe, żywność mrożona, wyroby garmażeryjne, woda do spożycia, dodatki do żywności
- Produkty rolne - w tym pasze dla zwierząt
- Próbki środowiskowe: woda, gleba, odpady
Metoda badawcza: metoda spektrometrii gamma, Procedura badawcza PB_26, edycja 8 z dnia 2019-08-01 „Pomiar zawartości izotopu Cs-137 - metoda spektrometryczna”.
Przyjmowanie próbek do badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30 |
Wydawanie sprawozdań z badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30 |
Kasa czynna: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00 |
Informacja: Zlecenia zewnętrzne przyjmowane są, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu ceny oraz warunków dostarczenia próbki do badania.
Dane do kontaktu:
Laboratorium Badań Higieny Środowiska
Pracownia Badań Radiacyjnych
80-211 Gdańsk, ul. Dębinki 4
Kierownika Pracowni Angelika Szefer
e-mail: wsse.gdansk@sanepid.gov.pl, www.gov.pl/wsse-gdansk
Materiały
Zlecenie_Cs-1373_zal_Cs_137_F_091_14.pdf 0.18MB