Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.
30.08.2021
Jeśli wybierasz się na grzybobranie, zachowaj szczególne środki ostrożności.
Zbieraj wyłącznie grzyby, które znasz i co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne.
Wybieraj te okazy, które są dobrze wyrośnięte.
Korzystaj z atlasu grzybów, nie ryzykuj zatrucia.
Nie identyfikuj grzybów za pomocą smaku.
Nie podawaj ich małym dzieciom.
Nie kupuj z nieznanego źródła.
Jeśli masz wątpliwości, zbieraj tylko grzyby rurkowe (te z „siateczką", "gąbką" pod kapeluszem) - trujące odmiany grzybów rurkowych występują w Polsce niezwykle rzadko, a ewentualne zatrucia nie są śmiertelne. Przed przygotowaniem jeszcze raz dokładnie im się przyjrzyj, w razie wątpliwości wyrzuć.
Bóle głowy, nudności, biegunka i wymioty po spożyciu grzybów mogą świadczyć o zatruciu. Jeśli zauważysz u siebie lub bliskiej osoby takie objawy, natychmiast zgłoś się do lekarza.
W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku można skorzystać z bezpłatnych porad grzyboznawców (od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30- 15:00, w budynku nr 4 - Laboratorium Badania Żywności i Żywienia, ul. Hoene-Wrońskiego 5).