W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ryby, owoce morza i ich przetwory

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Organoleptyka
Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00

 

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
e-mail: wsse.gdansk@sanepid.gov.pl,   www.gov.pl/wsse-gdansk

Osoby do kontaktu:

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak
{"register":{"columns":[]}}