W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Słodycze i wyroby cukiernicze

Badania akredytowane:

  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN (wyłącznie cukierki twarde)

 

Przyjmowanie próbek do badań:  poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 
Wydawanie sprawozdań z badań: poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30
Kasa czynna:   poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
e-mail: wsse.gdansk@sanepid.gov.pl,   www.gov.pl/wsse-gdansk

Osoby do kontaktu:

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak
{"register":{"columns":[]}}