W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

System informacji o etykietowaniu żywności (FLIS)

29.03.2021

Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, uprzejmie informuję, iż Komisja Europejska uruchomiła na swojej stronie internetowej pod adresem:

Uwaga pilny komunikat

https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/labelling_legislation_en/food_labelling_information_system/start/select-countries

system informacji o etykietowaniu żywności (Food Labelling Information System - FLIS).  System ułatwia prawidłowe wdrażanie odpowiednich przepisów przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze. Jest to rozwiązanie informatyczne,  które umożliwia wybór określonej kategorii żywności i automatyczne pobieranie informacji dotyczących obowiązkowych oznaczeń, jakie należy zamieścić na etykietach w 23 językach Unii Europejskiej. System zawiera również linki do odpowiednich przepisów prawnych i istniejących wytycznych. W sumie uwzględniono 87 różnych kategorii żywności i podano informacje z 39 rozporządzeń, 17 dyrektyw i 1 decyzji.

(źródło: kwartalnik Food Lex nr 1/2021)

{"register":{"columns":[]}}