Zioła, przyprawy
Badania akredytowane:
- Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
- Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
- Liczba Listeria monocytogenes - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- Mikotoksyny (ochratoksyna A, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2)
- Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
- Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
- Zawartość i wykrywanie obecności barwników Sudan I-IV, Para Redu i Biksyny
- Szkodniki i ich pozostałości
- Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne,)
- Organoleptyka
Przyjmowanie próbek do badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:00 |
Wydawanie sprawozdań z badań: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 14:30 |
Kasa czynna: | poniedziałek – piątek w godz.: od 08:00 do 13:00 |
Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania
Dane do kontaktu:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia
80-211 Gdańsk, ul. Józefa Hoene-Wrońskiego 5
e-mail: wsse.gdansk@sanepid.gov.pl, www.gov.pl/wsse-gdansk
Osoby do kontaktu:
- badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
- badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz – Górczak