BADANIA ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIA I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU
Oddział Badania Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
tel. 95 306 71 53
kontakt: laboratorium.wsse.gorzow@sanepid.gov.pl
Oddział Badania Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku zajmuje się badaniem żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków. Zakres badań laboratoryjnych obejmuje m.in.:
Badania żywności: zanieczyszczenia mikrobiologiczne, oznaczenia fizykochemiczne i ocena organoleptyczna
Badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością: parametry chemiczne, ocena sensoryczna
Badania kosmetyków: zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Laboratorium wykonuje również badania wymazów sanitarnych w zakresie jakości mikrobiologicznej.
Laboratorium posiada stały i elastyczny zakres akredytacji . Zakres elastyczny akredytacji obejmuje badania mikrobiologiczne i częściowo chemiczne żywności tj. metali szkodliwych dla zdrowia i barwników.
Lista badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego:
1. lista nr 1 - badania mikrobiologiczne żywności >> do pobrania w materiałach poniżej.
2. lista nr 2 - badania chemiczne żywności >> do pobrania w materiałach poniżej.
Informacje o stosowanych akredytowanych metodach badawczych badania żywności dostępne są w zakresie akredytacji Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp. Nr AB 486 >> do pobrania w materiałach poniżej
Współpraca z klientem
Próbki do badań wraz z wypełnionym zleceniem przyjmowane są w Punkcie Przyjmowania Próbek po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym. Zakres badań ustalany jest w zależności od indywidualnych potrzeb Klienta.
Koszt badań zależy od zakresu i obliczany jest zgodnie z obowiązującym cennikiem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp.
Zakres badań (oferta badań mikrobiologicznych , oferta badań fizykochemicznych ) oraz formularz zlecenia na badania żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością i Zlecenie na wykonanie badań pozaplanowych ( tylko dla PIS na terenie woj. lubuskiego) >> do pobrania w materiałach poniżej.
Funkcjonujący w Dziale Laboratoryjnym system zarządzania jakością zgodny z międzynarodową normą PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 "Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących" zapewnia, że wykonywane badania są wysokiej jakości i dostarczają rzetelnych, wiarygodnych użytecznych wyników. Potwierdzeniem spełnienia wymagań normy jest certyfikat akredytacji Laboratorium Badawczego Nr AB 486, przyznany przez Polskie Centrum Akredytacji
Zachęcamy do wypełnienia ankiety zadowolenia klienta, ankieta >> do pobrania w materiałach poniżej.
Informacja o przetwarzaniu danych osobowych >> do pobrania w materiałach poniżej.
Materiały
Elastyczny zakres akredytacji lista nr 1- badania z zakresu mikrobiologii żywnościElastyczny_zakres_akredytacji-badania_z_zakresu_mikrobiologii_żywności.pdf 1.39MB Elastyczny zakres akredytacji lista nr2 - badania z zakresu chemii żywności
Elastyczny_zakres_akredytacji_lista_nr_2-badania_z_zakresu_chemii_żywności.pdf 3.54MB Oferta badań fizykochemicznych
20240517_obzzipu_oferta_badan_fizykochemicznych.doc 0.11MB Oferta badań mikrobiologicznych
20240517_obzzipu_oferta_badan_mikrobiologicznych.doc 0.07MB Zlecenie na badania żywności, materiałów do kontaktu z żywnością
20240517_obżżipu_zlecenie_na_badanie_żyw_mat_i_wyr_do_kontaktu_z_żyw.doc 0.18MB Zlecenie na badania pozaplanowe
zlecenie_na_badania_pozaplanowe-1.doc 0.04MB Wytyczne dotyczące zasad podejmowania decyzji i stwierdzeń zgodności ILAC -G8:09/2019
ILAC_wytyczne_dotyczace_przedstawiania_zgodnosci_ze_specyfikacja-1.pdf 1.25MB Ankieta zadowolenia klienta
PO-71-01-F17,_Ankieta,_wyd_19072022.doc 0.05MB Zakres akredytacji
AB_486.pdf 0.42MB Informacja o przetwarzaniu danych osobowych