Szklanka soku dla zdrowia?
Jak najbardziej! Ale jedynie jako element prawidłowo skomponowanej diety. Jeśli spożywamy odpowiednią ilość warzyw i owoców, nie ma potrzeby spożywania soków. Jeśli mamy ochotę na sok, wybierzmy ten prawdziwy, nie nektar czy napój owocowy i zwróćmy uwagę, czy nie zawiera dodatku cukru lub soli. Aby zmniejszyć zawartość kalorii i cukrów, możemy spożywać je po rozcieńczeniu z wodą. Pamiętajmy, że to woda powinna być podstawą spożywanych płynów w ciągu dnia, a spożycie soku powinniśmy traktować jedynie jako urozmaicenie diety.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca co najmniej 5 porcji warzyw i owoców, w ilości przynajmniej 400g dziennie na osobę. Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają spożywanie warzyw i owoców jak najczęściej i w jak największej ilości. Jedną ich porcję (szklanka 200 ml) mogą stanowić soki, a w przypadku osób starszych nawet 2 porcje.
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej