W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jak przygotować drugie śniadanie dla ucznia

Śniadanie stanowi nieodłączny element prawidłowego żywienia ucznia. Organizm dziecka wymaga regularnego dostarczania energii, którą wydatkuje przez cały dzień. Ważnym posiłkiem oprócz pierwszego, jest także drugie śniadanie, spożywane w szkole. Drugie śniadanie powinno pokryć 10 – 15% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka i dostarczać wszystkich składników odżywczych.

na środku planszy napis - drugie śniadanie do szkoły, po boku produkty spożywcze

Drugie śniadanie powinno uwzględniać:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe np. pieczywo razowe;
  • produkty białkowe -  sery, chuda wędlina;
  • warzywa  i owoce – sałata, pomidorki, ogórek, papryka, owoc sezonowy;
  • napoje – woda, dla urozmaicenia można wzbogacić ją np. cytryną, miętą czy imbirem;

Rola drugiego śniadania:

  • dostarcza organizmowi potrzebną energię i składniki pokarmowe;
  • wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny;
  • wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
  • kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.

Źródło:

https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/drugie-sniadanie-wazny-posilek-dla-zdrowia/

https://ncez.pzh.gov.pl/zywienie-w-placowkach/drugie-sniadanie-w-przedszkolu-i-szkole/

{"register":{"columns":[]}}