W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Porady dla grzybiarzy

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów.

baner informacyjny na na temat grzybobrania

Do najczęstszych objawów zatrucia grzybami należą: nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha i głowy oraz podwyższona temperatura ciała. Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jak: kania czubajka, gąska zielona.

Nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

 Jeśli chcesz upewnić się, czy zebrałeś właściwe grzyby -  skorzystaj z porady grzyboznawcy.

Grzyboznawcy w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp., ul. Kazimierza Jagiellończyka 8B udzielają porad grzybowych od poniedziałku do piątku, w godzinach od 8.00 do 14.00.

W załączeniu tematyczne porady

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}