Porady dla grzybiarzy
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów.
Do najczęstszych objawów zatrucia grzybami należą: nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha i głowy oraz podwyższona temperatura ciała. Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jak: kania czubajka, gąska zielona.
Nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Jeśli chcesz upewnić się, czy zebrałeś właściwe grzyby - skorzystaj z porady grzyboznawcy.
Grzyboznawcy w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp., ul. Kazimierza Jagiellończyka 8B udzielają porad grzybowych od poniedziałku do piątku, w godzinach od 8.00 do 14.00.
W załączeniu tematyczne porady