W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon na grzyby

na środku planszy napis Co musisz wiedzieć, pod spodem namalowane grzyby w runie leśnym

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne.
  • Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę pomyłek.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku  lub nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Objawy zatrucia grzybami:

  • nudności i wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc:

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 112 albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Należą pamiętać, że grzyby zaliczają się do produktów ciężkostrawnych i długo zalegających w przewodzie pokarmowym. Dlatego nie powinny być spożywane przez:

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • dzieci,
  • osoby starsze,
  • osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
{"register":{"columns":[]}}