Światowy Dzień Otyłości
Celem tego dnia jest zwrócenie uwagi na problem nadwagi i otyłości oraz zwiększenie świadomości społecznej w kwestii prawidłowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie.
Wg badań zrealizowanych przez IŻŻ/NIZP-PZH w ramach współpracy z EFSA, przeprowadzonych w latach 2019-2020:
- nadmierną masę ciała w Polsce ma 65,7% mężczyzn i 45,9% kobiet,
- otyłość występuje u 15,4% mężczyzn i 15,2% kobiet,
- otyłość olbrzymia (BMI 40,0 lub więcej) występuje u 0,5% mężczyzn i 0,4% kobiet.
Badania dowodzą również, że większość młodych ludzi nie wyrasta z problemu otyłości, a czterech na pięciu otyłych nastolatków będzie miało problemy z wagą w wieku dorosłym.
Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, chorobę niedokrwienną serca, obturacyjny bezdech senny, chorobę zwyrodnieniową stawów, depresję oraz sprzyja rozwojowi niektórych typów nowotworów i podwyższa ryzyko zgonu.
Wśród głównych przyczyn otyłości Światowa Organizacja Zdrowia wymienia:
- słodzone napoje oraz posiłki typu fast-food,
- zbyt małą ilość warzyw i owoców w codziennej diecie,
- brak aktywności fizycznej,
- siedzący tryb życia.