Zachęcamy do skosztowania!
Truskawki, poziomki, czereśnie, maliny, jabłka, borówki – wszystkie owoce mają swoje święto 1 lipca. To właśnie latem mamy dostęp do największej ilości świeżych owoców, pełnych witamin, świeżych, smacznych i zdrowych. Można jeść je na surowo lub wykorzystać do zrobienia soków, koktajli czy wypieków.
woce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Powinny one obok warzyw stanowić podstawowy składnik diety (przynajmniej 400 g/na dobę w co najmniej 5 porcjach).
Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Zawierają antyoksydanty oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki.
Materiały
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/kiedy-najlepiej-spozywac-owoce/https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/owoce-w-cukrzycy-jesc-czy-nie-jesc-2/