Zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczych
Podstawa prawna
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005z dnia 15.11.2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
Wysoki poziom ochrony zdrowia jest jednym z podstawowych celów prawa żywnościowego. Środki spożywcze nie powinny zawierać mikroorganizmów, ich toksyn ani metabolitów w ilościach stanowiących niedopuszczalne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Bezpieczeństwo żywności zapewnia się głównie poprzez podejście zapobiegawcze, np. wdrożenie GMP/GHP oraz stosowanie procedur opartych na zasadach systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).
Przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane do zachowania zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi. Zachowanie zgodności powinno obejmować badanie w odniesieniu do wartości ustalonych dla danych kryteriów poprzez pobieranie próbek, wykonywanie badań oraz wdrażanie działań naprawczych zgodnie z prawem żywnościowym.
„Kryterium mikrobiologiczne” oznacza wymaganie pozwalające na akceptację produktu, partii środków spożywczych lub procesu na podstawie braku, obecności lub liczby mikroorganizmów i/lub ilości ich toksyn lub metabolitów w jednostce masy, objętości, na powierzchni lub partii;
Rozporządzenie 2073/2005 definiuje poniższe typy kryteriów:
Kryterium bezpieczeństwa żywności oznacza wymaganie określające akcpetację produktu lub partii środków spożywczych, stosowanew dla produktów wprowadzonych na rynek. Odnosi się do produktów gotowych do wprowadzenia na rynek oraz w czasie ich przydatności do spożycia. Wyniki mogą być zadowalające lub niezadowalające. Jeśli są niezadawalające produkt należy wycofać z obrotu i ustalić przyczynę.
Kryterium higieny procesu oznacza wymaganie pozwalające na akcpetację funkcjonującego procesu produkcji. Zastosowanie w produkcji, nie stosuje się do produktów na rynku lub z inportu. Wyniki mogą być zadowalajace / dopuszczalne / niezadowalające. Działania naprawcze zostały określone w procedurach HACCP.