Stan sanitarno-techniczny pomieszczeń
Kolejnym aspektem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest stan sanitarno-techniczny pomieszczenia. Wszelkiego rodzaju zabrudzenia ścian, zacieki, zagrzybienia, odpadający tynk czy ogólnie panujący nieporządek nie powinny mieć miejsca. Wskazuje to na brak higieny osoby świadczącej usługi i może stanowić potencjalne źródło bakterii i grzybów niebezpiecznych dla zdrowia.
Bardzo ważna jest obecność w lokalu zaplecza sanitarnego z bieżącą ciepłą i zimną wodą z miską ustępową oraz umywalką. Mycie rąk jest jedną z podstawowych praktyk, która w sposób prosty ogranicza transmisje bakterii, ponadto istotnie zmniejsza częstość zakażeń podczas zabiegów.
Całe wyposażenie lokalu powinno być rozmieszczone w taki sposób, aby możliwe było swobodne poruszanie się w nim. Meble, w szczególności te na stanowisku pracy, powinny posiadać powierzchnię gładką i łatwą do umycia i zdezynfekowania. Ważne jest, aby wszystkie powierzchnie, które mają kontakt z naszym ciałem (jak np. fotele, leżanki, blaty, stoły, podpórki) były myte i dezynfekowane po każdym kliencie. Gdy zauważymy zniszczoną powierzchnię mebli bądź ich niewłaściwą czystość, będzie to świadczyć o nieprofesjonalnym podejściu właściciela do kwestii utrzymania czystości i porządku w salonie. Nieestetyczny wygląd zniechęca do skorzystania z usług oraz stanowi potencjalne źródło dla mikroorganizmów chorobotwórczych.