W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności

Osobą odpowiedzialną za obszar badań jest:

mgr inż. Magdalena Śledź – starszy asystent

W Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności wykonywane są następujące badania:

  1. środków spożywczych w kierunku:
  • obecność Listeria monocytogenes - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
  • liczba Listeria monocytogenes – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • obecność Salmonella spp - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
  • liczba Staphylococcus aureus – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • liczba bakterii z grupy coli - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • liczba Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • liczba beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • liczba Enterobacteriaceae -  metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  1. wymazów sanitarnych (np. kontrola czystości środowiska produkcyjnego)
  2. badania organoleptyczne
  3. wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w kierunku:
  • ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2°C - metoda płytkowa
  • liczba bakterii grupy coli  i  Escherichia coli - metoda filtracji membranowej
  • liczba enterokoków - metoda filtracji membranowej
  1. ciepłej wody użytkowej pod kątem występowania bakterii z rodzaju Legionella sp. w budynkach zamieszkania zbiorowego i przedsiębiorstwach podmiotu wykonującego działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne oraz w budynkach użyteczności publicznej w których, w trakcie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno - powietrzny;
  2. wody z kąpielisk i miejsc zwyczajowo wykorzystywanych do kąpieli w kierunku:
  • najbardziej prawdopodobna liczba Escherichia coli – metoda NPL
  • liczba enterokoków - metoda filtracji membranowej
  1. wody na pływalniach w kierunku:
  •  ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C - metoda płytkowa
  •  liczba Pseudomonas aeruginosa - metoda filtracji membranowej
  •  liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda filtracji membranowej
  • obecność i liczba Legionella spp. - metoda filtracji membranowej
{"register":{"columns":[]}}