Biologia (październik 2020 r.)
Temat 5. Układ pokarmowy (IV) Budowa i funkcje układu pokarmowego
Przypomnisz sobie i poszerzysz wiedzę, zdobytą w klasach młodszych, o budowie i funkcjach ukladu pokarmowego na przykładzie człowieka.
- Zapoznaj sie z lekcją o ukladzie pokarmowym człowieka z podręcznika oraz materiałem z Epodręcznika.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z prezentacją „Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka”
Typ materiału: Materiał multimedialny
- Sprawdź/utrwal wiadomości – wypełnij kartę pracy (Karta pracy ucznia służąca do przeprowadzenia lekcji na temat układu pokarmowego. Uczniowie poznają jego budowę i rolę poszczególnych elementów. Wykorzystana jest metoda „stacje uczenia się”)
- Materiał dla nauczyciela do wykorzystania w pracy z uczniami – Skrypt UW „Układ pokarmowy – skrypt”.
Temat 6. Układ pokarmowy (IV). Procesy trawienia i wchłaniania
Przypomnisz sobie i poszerzysz wiedzę, zdobytą w klasach młodszych, oprocesach trawienia i wchłaniania
- Zapoznaj sie z lekcją z podręcznika oraz materiałem z Epodręcznika „Jak trawiony jest pokarm?”.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Materiał dla nauczyciela do wykorzystania w pracy z uczniami – preezentacja SGGW „Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka” (dr inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Ewa Fürstenberg)
Temat 7. Układ pokarmowy (IV). Zasady racjonalnego odżywiania
Dowiesz się, że prawidłowe działanie wszystkich układów i narządów człowieka, równoznaczne z homeostazą jego organizmu i zachowaniem zdrowia, zależy od właściwego odżywiania, czyli stosowania odpowiedniej diety (indywidualne zapotrzebowanie organizmu na energię; dostarczać niezbędnych składników odżywczych).
- Zapoznaj sie z materialem do lekcji z Epodręcznika „Klasyfikacja i charakterystyka diet”. Zastanów się nad modelem żywienia i jego dostosowaniem do naszych/własnych specyficznych potrzeb.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Przeczytaj tekst „Rola żywienia w życiu człowieka”. Poznaj 10 zasad zdrowego odżywiania. Przeanalizuj dostępną symulację i sprawdź wiedzę.
Temat 8. Układ pokarmowy (IV). Choroby układu pokarmowego
Poznasz najczęściej występujace choroby układu pokarmowego i dowiesz się jak możesz im zapobiegać, stosując zasady zdowego żywienia. Dowiesz się o znaczeniu błonnika dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiegania chorobom układu pokarmowego.
- Zapoznaj się z materiałem z podręcznika oraz materiałami dostępnymi w internecie, np. opublikowanym w poradniku zdrowia i zapoznaj się z najczęściej występującymi chorobami ukladami pokarmowego. Zastanów się, czy i jak można im skutecznie zapobiegać.
- Zapoznaj się z materiałem dodatkowym – tekstem „Błonnik w chorobach układu pokarmowego”. Odpowiedz na pytanie – czym jest błonnik i dlaczego jest tak ważnym skadnikiem diety?