Chemia
Marzec
Lekcja 1. Metanol i etanol
Zapoznam się z definicjami alkoholi – metanol, etanol, glicerol; dowiem się, jak wykrywać etanol; nauczę się, czym są alkohole.
Lekcja 2. Porównanie właściwości alkoholi
Dowiem się, jakie właściwości mają alkohole. Zapoznam się z właściwościami etanolu. Nauczę się o właściwościach fizycznych alkoholu i w jaki sposób je otrzymać. Czy alkohol się pali? Dowiem się tego z materiału.
Lekcja 3. Metan i etan
Zapoznam się z tematem otrzymywania i badania właściwości metanu. Dowiem się. jak efektowne jest spalanie metanu w bańkach mydlanych, jak identyfikować produkty spalania metanu. Dowiem się, jakie korzyści pozwala osiągać metan, a jakie generuje zagrożenia. Poznam najważniejsze informacje na temat etanu i metanu. Dowiem się, co to są alkany.
- Lekcja z e-podręcznika 1
- Materiał do zajęć 1
- Materiał do zajęć 2
- Materiał do zajęć 3
- Materiał do zajęć 4
- Materiał do zajęć 5
- Materiał do zajęć 6
Lekcja 4. Porównanie właściwości alkanów, alkenów i alkinów
Dowiem się, jak spala się alkany, Poznam właściwości i charakterystykę alkanów, alkenów i alkinów.
- Lekcja z e-podręcznika 1
- Lekcja z e-podręcznika 2
- Materiał do zajęć 1
- Materiał do zajęć 2
- Materiał do zajęć 3
- Materiał do zajęć 4
- Materiał do zajęć 5
- Materiał do zajęć 6
- Materiał do zajęć 7
- Materiał do zajęć 8
Kwiecień
Lekcja 5. Polimery w życiu codziennym – dlaczego teflon ma wysoką trwałość? Fotopolimeryzacja – z jakich materiałów są zbudowane plomby dentystyczne?
Dowiem się, czym są polimery, jakie się je otrzymuje i jakie jest ich zastosowanie, a także zapoznam się z tematem fotopolimeryzacji.
- Lekcja z e-podręcznika 1
- Lekcja z e-podręcznika 2
- Materiał dodatkowy 1
- Materiał dodatkowy 2
- Materiał dodatkowy 3
Lekcja 6. Glicerol – alkohol polihydroksylowy
Nauczę się, czym są alkohole wielowodorotlenowe, w tym glicerol i jakie są ich właściwości.
Lekcja 7. Kwas metanowy
Poznam właściwości i budowę kwasu mrówkowego.
Lekcja 8. Kwas etanowy
Poznam właściwości kwasu octowego, sposoby otrzymywania i jego dysocjację.
Lekcja 9. Glukoza – produkt procesu fotosyntezy
Zapoznam się z glukozą jako produktem fotosyntezy.
Lekcja 10. Cukry złożone
Zapoznam się z tematem cukrów złożonych.
- Lekcja z e-podręcznika 1
- Lekcja z e-podręcznika 2
- Materiał dodatkowy 1
- Materiał dodatkowy 2
- Materiał dodatkowy 3
Lekcja 11. Tłuszcze
Dowiem się, czym są tłuszcze, z czego są zbudowane i jakie są ich właściwości.
Lekcja 12. Budowa i występowanie białek
Poznam białka, ich budowę oraz właściwości.
Maj
Lekcja 13. Właściwości białek
Dowiem się, jakie są właściwości białek.
Lekcja 14. Denaturacja i koagulacja białek – czynniki wywołujące proces oraz różnice w przebiegu
Zapoznam się z procesami denaturacji i koagulacji białek oraz z czynnikami, które je wywołują.
Lekcja 15. Metyloamina – związek pochodzący od amoniaku i metanu
Dowiem się, czym jest metyloamina.
Lekcja 16. Węgiel i jego związki
Nauczę się, czym jest węgiel i jakie są jego związki.
Lekcja 17. Kwasy karboksylowe
Zapoznam się z kwasami karboksylowymi.
Lekcja 18. Wyższe kwasy karboksylowe
Dowiem się, czym są wyższe kwasy karboksylowe.
Lekcja 19. Dysocjacja jonowa soli
Zapoznam się z dysocjacją jonową soli.
Lekcja 20. Reakcje zobojętniania
Zapoznam się z reakcjami zobojętniania.
Czerwiec
Lekcja 21. Naturalne źródła węglowodorów
Dowiem się, jakie są naturalne źródła węglowodorów.
Lekcja 22. Zastosowania najważniejszych soli
Dowiem się, jakie są zastosowania najważniejszych soli.
Lekcja 23. Wytrącanie osadów
Dowiem się, na czym polega reakcja strącania.
Lekcja 24. Kwas aminooctowy i metyloamina
Zapoznam się z glicyną i metyloaminą oraz nauczę się zapisywać ich wzory.
Lekcja 25. Substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym
Na tej lekcji powtórzę informacje o białkach, cukrach i tłuszczach.
Lekcja 26. Alkohole – budowa
Na tej lekcji poznam budowę prostych alkoholi.