Powrót

Chemia

Marzec

Lekcja 1. Metanol i etanol

Zapoznam się z definicjami alkoholi – metanol, etanol, glicerol; dowiem się, jak wykrywać etanol; nauczę się, czym są alkohole.

Lekcja 2. Porównanie właściwości alkoholi

Dowiem się, jakie właściwości mają alkohole. Zapoznam się z właściwościami etanolu. Nauczę się o właściwościach fizycznych alkoholu i w jaki sposób je otrzymać. Czy alkohol się pali? Dowiem się tego z materiału.

Lekcja 3. Metan i etan

Zapoznam się z tematem otrzymywania i badania właściwości metanu. Dowiem się. jak efektowne jest spalanie metanu w bańkach mydlanych, jak identyfikować produkty spalania metanu. Dowiem się, jakie korzyści pozwala osiągać metan, a jakie generuje zagrożenia. Poznam najważniejsze informacje na temat etanu i metanu. Dowiem się, co to są alkany.

Lekcja 4. Porównanie właściwości alkanów, alkenów i alkinów

Dowiem się, jak spala się alkany, Poznam właściwości i charakterystykę alkanów, alkenów i alkinów.

Kwiecień

Lekcja 5. Polimery w życiu codziennym – dlaczego teflon ma wysoką trwałość? Fotopolimeryzacja – z jakich materiałów są zbudowane plomby dentystyczne?

Dowiem się, czym są polimery, jakie się je otrzymuje i jakie jest ich zastosowanie, a także zapoznam się z tematem fotopolimeryzacji.

Lekcja 6. Glicerol – alkohol polihydroksylowy

Nauczę się, czym są alkohole wielowodorotlenowe, w tym glicerol i jakie są ich właściwości.

Lekcja 7. Kwas metanowy

Poznam właściwości i budowę kwasu mrówkowego.

Lekcja 8. Kwas etanowy

Poznam właściwości kwasu octowego, sposoby otrzymywania i jego dysocjację.

Lekcja 9. Glukoza – produkt procesu fotosyntezy

Zapoznam się z glukozą jako produktem fotosyntezy.

Lekcja 10. Cukry złożone 

Zapoznam się z tematem cukrów złożonych.

Lekcja 11. Tłuszcze

Dowiem się, czym są tłuszcze, z czego są zbudowane i jakie są ich właściwości.

Lekcja 12. Budowa i występowanie białek 

Poznam białka, ich budowę oraz właściwości.

Maj

Lekcja 13. Właściwości białek

Dowiem się, jakie są właściwości białek.

Lekcja 14. Denaturacja i koagulacja białek – czynniki wywołujące proces oraz różnice w przebiegu

Zapoznam się z procesami denaturacji i koagulacji białek oraz z czynnikami, które je wywołują.

Lekcja 15. Metyloamina – związek pochodzący od amoniaku i metanu

Dowiem się, czym jest metyloamina.

Lekcja 16. Węgiel i jego związki

Nauczę się, czym jest węgiel i jakie są jego związki.

Lekcja 17. Kwasy karboksylowe 

Zapoznam się z kwasami karboksylowymi.

Lekcja 18. Wyższe kwasy karboksylowe 

Dowiem się, czym są wyższe kwasy karboksylowe.

Lekcja 19. Dysocjacja jonowa soli

Zapoznam się z dysocjacją jonową soli.

Lekcja 20. Reakcje zobojętniania

Zapoznam się z reakcjami zobojętniania.

Czerwiec

Lekcja 21. Naturalne źródła węglowodorów

Dowiem się, jakie są naturalne źródła węglowodorów.

Lekcja 22. Zastosowania najważniejszych soli

Dowiem się, jakie są zastosowania najważniejszych soli.

Lekcja 23. Wytrącanie osadów

Dowiem się, na czym polega reakcja strącania.

Lekcja 24. Kwas aminooctowy i metyloamina

Zapoznam się z glicyną i metyloaminą oraz nauczę się zapisywać ich wzory.

Lekcja 25. Substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym

Na tej lekcji powtórzę informacje o białkach, cukrach i tłuszczach.

Lekcja 26. Alkohole – budowa

Na tej lekcji poznam budowę prostych alkoholi.

{"register":{"columns":[]}}