W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Warsztaty kulinarno-tłumaczeniowe dla studentów polonistyki

20.10.2020

Dnia 13 października 2020 chińscy studenci polonistyki wzięli udział w warsztatach kulinarno-tłumaczeniowych zorganizowanych w Ambasadzie RP w Pekinie.

.

Podczas warsztatów, poprowadzonych przez panią Izabellę Zajączkowską, małżonkę Ambasadora RP w Pekinie, studenci mieli okazję poszerzyć swoje słownictwo i umiejętności tłumaczenia, a przy okazji wiedzę nt. polskiej kuchni. Gościnnie w czasie warsztatów wystąpiła również pani Du Jing, znana dziennikarka i pisarka, która przedstawiła studentom swoje doświadczenia z licznych podróży do Polski.

Studenci III roku polonistyki na Pekińskim Uniwersytecie Języków Obcych mieli wyjątkową okazję własnoręcznie upiec typową polską szarlotkę, a jednocześnie zagłębić się w ramach praktycznych zajęć tłumaczeniowych w zagadnienie derywacji prefiksalnej w języku polskim. Studenci I roku polonistyki, którzy rozpoczęli naukę języka zaledwie kilka tygodni wcześniej i po raz pierwszy odwiedzili Ambasadę RP w Pekinie, wzięli udział w wykładzie pani Du Jing na temat kultury i kuchni polskiej, a także prezentacji pracowników Ambasady i Instytutu Polskiego na temat pracy placówki i polsko-chińskiej współpracy w dziedzinie kultury.

Na koniec warsztatów nauczyciele i studenci skosztowali również tradycyjnego polskiego bigosu oraz świeżo upieczonej szarlotki.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}