Dodatkowe umiejętności zawodowe
Szkoła prowadząca kształcenie zawodowe może zaoferować uczniowi przygotowanie do nabycia dodatkowych uprawnień zawodowych w zakresie wybranych zawodów, dodatkowych umiejętności zawodowych lub kwalifikacji rynkowych funkcjonujących w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji.
Dodatkowe umiejętności zawodowe w zakresie wybranych zawodów oraz zestawy celów kształcenia i treści nauczania opisanych w formie oczekiwanych efektów kształcenia i kryteriów ich weryfikacji w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji personalnych i społecznych, zostały określone w załączniku nr 33 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego (Dz. U. poz. 991, ze zm.). Obejmują one treści nauczania, które mogą być przydatne do wykonywania zawodu, a wykraczają poza zakres podstawy programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego.
Dodatkowe umiejętności zawodowe mogą być dodawane, zmieniane lub wykreślone na wnioski ministrów właściwych dla zawodów.
Ponadto szkoła prowadząca kształcenie zawodowe może zaoferować uczniowi przygotowanie do uzyskania dodatkowych uprawnień zawodowych w zakresie wybranych zawodów lub kwalifikacji rynkowych funkcjonujących w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji. Uczniowie i absolwenci mogą na podstawie przepisów znowelizowanej ustawy – Prawo oświatowe[1] nieodpłatnie przystąpić do walidacji i certyfikowania kwalifikacji rynkowej. Uprawnienie do walidacji i certyfikowania przysługuje uczniom lub absolwentom objętym umową zawartą pomiędzy dyrektorem szkoły a instytucją certyfikującą.
W szkole prowadzącej kształcenie zawodowe, przygotowanie do nabycia dodatkowych umiejętności zawodowych, podobnie jak przygotowanie do nabycia dodatkowych uprawnień zawodowych lub kwalifikacji rynkowych funkcjonujących w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji, może być realizowane w wymiarze wynikającym z różnicy między sumą godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych z zakresu kształcenia zawodowego określoną w ramowym planie nauczania dla danego typu szkoły a minimalną liczbą godzin kształcenia zawodowego dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie szkolnictwa branżowego określoną w podstawie programowej kształcenia danym w zawodzie szkolnictwa branżowego.
[1] art. 122a [1] ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996 z późn. zm.)
WYKAZ DODATKOWYCH UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWYCH
Lp. |
Nazwa dodatkowych umiejętności zawodowych |
Zawody, z którymi są związane dodatkowe umiejętności zawodowe |
BRANŻA AUDIOWIZUALNA (AUD) |
||
1. |
Intonacja fortepianów i pianin |
technik budowy i strojenia fortepianów i pianin |
BRANŻA ELEKTRONICZNO-MECHATRONICZNA (ELM) |
||
1. |
Programowanie manipulatorów i robotów |
mechatronik |
2. |
Programowanie sterowników PLC |
mechatronik |
3. |
Projektowanie urządzeń i systemów mechatronicznych |
mechatronik |
BRANŻA FRYZJERSKO-KOSMETYCZNA (FRK) |
||
1. |
Elementy trychologii we fryzjerstwie |
fryzjer |
2. |
Podstawy barberstwa |
|
3. |
Stylizacja koloru |
|
4. |
Wykonywanie i pielęgnacja tresek |
|
5. |
Zagęszczanie i przedłużanie włosów |
|
6. |
Elementy wizażu |
fryzjer |
7. |
Podstawy charakteryzacji |
|
BRANŻA HANDLOWA (HAN) |
||
1. |
Handel elektroniczny (e-commerce) |
sprzedawca technik handlowiec technik księgarstwa |
2. |
Handel hurtowy |
|
3. |
Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B |
|
BRANŻA HOTELARSKO-GASTRONOMICZNO-TURYSTYCZNA (HGT) |
||
1. |
Animacja czasu wolnego |
technik hotelarstwa technik organizacji turystyki technik turystyki na obszarach wiejskich |
2. |
Koordynowanie opieki nad turystami |
|
3. |
Obsługa kelnerska w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie |
technik hotelarstwa pracownik obsługi hotelowej |
4. |
Organizacja spotkań biznesowych i konferencji |
technik hotelarstwa technik organizacji turystyki technik turystyki na obszarach wiejskich |
5. |
Pilotaż wycieczek |
|
6. |
Profesjonalne parzenie kawy (umiejętności baristy) |
kelner |
7. |
Przewodnictwo turystyczne |
technik hotelarstwa technik organizacji turystyki technik turystyki na obszarach wiejskich |
8. |
Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B |
technik organizacji turystyki technik turystyki na obszarach wiejskich technik żywienia i usług gastronomicznych |
9. |
Przygotowanie do kierowania ciągnikiem rolniczym w zakresie kategorii T |
technik turystyki na obszarach wiejskich |
10. |
Udzielanie informacji turystycznej |
technik hotelarstwa |
11. |
Rzeźbienie w owocach i warzywach (carving) |
kucharz |
BRANŻA LEŚNA (LES) |
||
1. |
Geomatyka w leśnictwie |
technik leśnik |
2. |
Obsługa specjalistycznych maszyn leśnych |
technik leśnik |
3. |
Ochrona lasów przed szkodnictwem leśnym |
technik leśnik |
4. |
Ochrona środowiska i ochrona przyrody |
|
5. |
Określanie jakości drzew i surowca drzewnego |
|
6. |
Pielęgnacja drzew |
|
7. |
Podstawy taksacji leśnej |
|
8. |
Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B |
technik leśnik |
9. |
Przygotowanie do kierowania ciągnikiem rolniczym w zakresie kategorii T |
technik leśnik |
10. |
Zarządzanie lasami niestanowiącymi własności Skarbu Państwa |
|
BRANŻA METALURGICZNA (MTL) |
||
1. |
Utrzymanie sprawności maszyn i urządzeń w przemyśle metalurgicznym |
modelarz odlewniczy operator maszyn i urządzeń odlewniczych operator maszyn i urządzeń przemysłu metalurgicznego technik odlewnik technik przemysłu metalurgicznego |
BRANŻA MOTORYZACYJNA (MOT) |
||
1. |
Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B |
blacharz samochodowy |
2. |
Serwisowanie opon pojazdów silnikowych |
blacharz samochodowy |
BRANŻA OGRODNICZA (OGR) |
||
1. |
Prowadzenie winnic |
ogrodnik |
2. |
Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B |
ogrodnik |
3. |
Prowadzenie przedsiębiorstwa rolnego zgodnie z zasadami nowoczesnego zarządzania |
ogrodnik |
4. |
Prowadzenie gospodarstwa rolnego w systemie rolnictwa ekologicznego |
ogrodnik |
BRANŻA OPIEKI ZDROWOTNEJ (MED) |
||
1. |
Dekontaminacja sprzętu endoskopowego |
technik sterylizacji medycznej |
BRANŻA POLIGRAFICZNA (PGF) |
||
1. |
Modelowanie 3D |
technik grafiki i poligrafii cyfrowej |
BRANŻA ROLNO-HODOWLANA (ROL) |
||
1. |
Przygotowanie do kierowania pojazdem samochodowym w zakresie kategorii B |
jeździec |
2. |
Przygotowanie do kierowania ciągnikiem rolniczym w zakresie kategorii T |
technik weterynarii |
3. |
Prowadzenie przedsiębiorstwa rolnego zgodnie z zasadami nowoczesnego zarządzania |
mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych |
4. |
Prowadzenie gospodarstwa rolnego w systemie rolnictwa ekologicznego |
mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych |
BRANŻA TELEINFORMATYCZNA (INF) |
||
1. |
Bezpieczeństwo sieci komputerowych |
monter sieci i urządzeń telekomunikacyjnych technik informatyk technik programista technik szerokopasmowej komunikacji elektronicznej technik teleinformatyk technik telekomunikacji technik tyfloinformatyk |
2. |
Bezpieczeństwo systemów komputerowych |
|
3. |
Budowa i konfiguracja sieci komputerowych |
|
4. |
Eksploatacja baz danych |
|
5. |
Grafika 3D i wydruk 3D |
|
6. |
Programowanie mikrokontrolerów i prostych układów scalonych |
|
7. |
Programowanie w języku Python |
|
8. |
Serwis urządzeń techniki komputerowej |
|
9. |
Tworzenie i testowanie aplikacji |