EIT Food. Nowe trendy a przyszłość żywności
29.03.2022
Biuro NCBR w Brukseli - Business & Science Poland (NCBR/BSP) oraz EIT Food / Europejski Instytut Innowacji Technologii (EIT) mają przyjemność zaprosić na spotkanie informacyjne online, które odbędzie się w środę 6 kwietnia 2022 r. w godz. 12.30 – 15.00.
Polski sektor rolno-spożywczy przechodzi gwałtowną transformację. Kryzys wywołany epidemią przyspieszył wdrażanie innowacyjnych rozwiązań w obszarze dystrybucji żywności i zmienił zwyczaje zakupowe. Ograniczona dostępność siły roboczej przyspieszyła robotyzację w niektórych działach rolnictwa. Polskie podmioty z branży agri-food od dawna uważnie obserwują globalne trendy, ale coraz częściej tworzą też własne innowacje dostosowane do lokalnych uwarunkowań.
Celem spotkania jest zaprezentowanie programów wspierających innowacyjne rozwiązania w sektorze, w którym konsumenci deklarują przywiązanie do tradycji, a jednocześnie oczekują bezpieczeństwa, odpowiedzialnych i zrównoważonych praktyk oraz wygody i funkcjonalności produktów i usług. Te pozornie sprzeczne oczekiwania dają się pogodzić dzięki nowatorskim pomysłom z zakresu m.in.: rolnictwa precyzyjnego, wysokoefektywnego przetwórstwa realizującego zasady gospodarki okrężnej, różnicowania źródeł białka, digitalizacji łańcucha dostaw i nowych koncepcji opakowań, czy też monitoringu i zmiany zachowań konsumenckich ograniczających marnotrawstwo żywności.
W trakcie wydarzenia przybliżymy rozwiązania wspierane przez programy dla innowatorów, startupów, technologów i inżynierów produkcji, specjalistów i menedżerów innowacji. Pokażemy kluczowe wnioski z ekspertyz opracowanych przez EIT Food dla branży rolno-spożywczej. Omówimy przykłady wsparcia i komercjalizacji innowacji oraz przedstawimy programy pogłębiające specjalistyczną wiedzę i kompetencje w zakresie tworzenia nowych produktów. Eksperci EIT opowiedzą o doświadczeniach z wdrażania nowoczesnych praktyk agrotechnicznych wśród młodych rolników, a polskie startupy współpracujące z EIT o wprowadzaniu swoich rozwiązań na rynek np. o rozwoju cyfrowej platformy wspierającej zrównoważoną uprawę.
Zapraszamy wszystkich przedstawicieli nauki, biznesu i edukacji do wzięcia udziału w wydarzeniu.
Na koniec spotkania przewidziana jest sesja pytań i odpowiedzi z prelegentami.
Rejestracja poprzez zgłoszenie na adres email do dnia 4 kwietnia: marta.krutel@ncbr.gov.pl.
Serdecznie zapraszamy!
Biuro NCBR w Brukseli – Business & Science Poland
Materiały
Agenda spotkania20220329_EI_Food__Agenda_2022_04_06.pdf 0.27MB Baner informacyjny
20220329_EIT_Food_baner_2022_04_06docx.jpg 0.12MB