Ostrzeżenie publiczne z dn. 15.01.2024 r.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej
15.01.2024
Zagrożenie:
W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-dwoch-partii-chalwy-sezamowej ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp.
W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze działania wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W przypadku uzyskania informacji o zanieczyszczeniu innych produktów będą publikowane kolejne ostrzeżenia publiczne.
Wyłączny dystrybutor chałwy marki K-Classic tj. sieć Kaufland już w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. wycofał ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta - Elis Ali Eski, produkty objęte niniejszym ostrzeżeniem nie są już dostępne w sklepach Kaufland.
Kaufland zapewnia, że wszystkie produkty marki K-Classic pochodzące od dostawcy Elis Ali Eski, objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na nr partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktów, nie powinni ich spożywać.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Materiały
Zdjęcia produktu chałwy sezamowejZdjęcia_produktu_chałwy_sezamowej.docx 0.28MB