Kontrola graniczna
W Granicznych Punktach Kontroli Sanitarnej w Korczowej i w Medyce przeprowadzane są graniczne kontrole sanitarne, których głównym celem jest niedopuszczenie do wprowadzenia na terytorium RP i UE żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, których jakość zdrowotna nie odpowiada obowiązującym przepisom i może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra zdrowia z dnia 8 grudnia 2011 w sprawie wykazu towarów podlegających granicznej kontroli sanitarnej, dokonywana jest kontrola przesyłek żywności i materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, importowanych z państw trzecich do UE.
Graniczna kontrola sanitarna obejmuje przegląd i ocenę dokumentacji, ocenę warunków transportu i składowania, oględziny partii towaru oraz pobieranie próbek do analizy i badania laboratoryjne, a także wszelkie inne kontrole niezbędne do sprawdzenia zgodności z prawem żywnościowym.
Ponadto Graniczny Punkt Kontroli Sanitarnej w Korczowej pełni rolę BCP (Border Control Point), gdzie dokonywane są kontrole przesyłek podlegające szczególnym warunkom określonym w rozporządzeniach i decyzjach Parlamentu oraz Komisji UE.