W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Nadzór

SEKCJA SANITARNEGO I PRZECIWEPIDEMICZNEGO ZABEZPIECZENIA GRANICY PAŃSTWA

Obowiązki SSiPZGP  obejmują działalność Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie  przejść granicznych województwa podkarpackiego w zakresie:

1. Monitorowania bieżącej sytuacji epidemiologicznej w zakresie chorób zakaźnych

2.  Aktualizacji  planu postępowania przeciwepidemicznego na wypadek wystąpienia zachorowań na szczególnie niebezpieczne choroby zakaźne

3. Nadzoru nad warunkami higieniczno-sanitarnymi jakie powinien spełniać sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne

4. Podejmowania, organizowania i nadzorowania doraźnych akcji zapobiegania i zwalczania chorób, wynikających z potrzeb epidemiologicznych oraz udział w działaniach w sytuacjach kryzysowych związanych z wystąpieniem masowych zachorowań na choroby zakaźne i szczególnie niebezpieczne oraz w przypadkach ataku bioterrorystycznego

5. Współpracy w zakresie zwalczania chorób zakaźnych z jednostkami na terenie przejść granicznych województwa Podkarpackiego

6 Przygotowywania danych do oceny i analizy sytuacji epidemiologicznej oraz  danych do biuletynów informacyjnych o stanie sanitarnym województwa podkarpackiego.

7. Nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym: żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz  nad przestrzeganiem wymogów prawa żywnościowego

8. Realizacji  „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie podkarpackim, w celu monitorowania zagrożeń zdrowotnych i identyfikacji zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych w żywności

9.  Sporządzania analiz i sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

10. Nadzoru nad warunkami higieny pracy w zakładach pracy pod kątem zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy oraz narażenia pracujących na czynniki szkodliwe dla zdrowia, tj. : fizyczne, chemiczne, biologiczne.

11. Nadzoru nad substancjami chemicznymi, ich mieszaninami, czynnikami lub procesami technologicznymi o działaniu rakotwórczym lub mutagennym.

12. Nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących szkodliwych czynników biologicznych i ryzykiem związanym z narażeniem na działanie szkodliwych czynników biologicznych w miejscu pracy

13.  Nadzoru nad obrotem  i wprowadzaniem do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków   zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych oraz przestrzeganiem przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

14. Monitoringu jakości wody  przeznaczonej do spożycia przez ludzi

15. Nadzoru nad wymaganiami sanitarno – higienicznymi dla obiektów i urządzeń użyteczności publicznej

16. Nadzoru w zakresie postępowania ze zwłokami ludzkimi i ich szczątkami

17. Sprawowania zapobiegawczego nadzoru pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych  poprzez  zajmowanie stanowisk dotyczących projektów studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego i planów zagospodarowania przestrzennego oraz  nadzoru nad warunkami higieny, jakie powinny spełniać pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne i inne obiekty budowlane przy wydawaniu opinii, postanowień i decyzji.

{"register":{"columns":[]}}