Dotacje
Dotacje do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych
Zasady dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych reguluje rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 marca 2015r. w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (t. j. Dz.U. z 2023 r., poz. 2014).
W rozporządzeniu tym ustalono stawkę dotacji przedmiotowej do dotowanych posiłków oraz szczegółowy sposób i tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczania dotacji oraz termin zwrotu dotacji.
W rozporządzeniu zostały zdefiniowane między innymi pojęcia:
- przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny – przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie;
- surowców – surowce zużyte do sporządzenia dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku 1 do rozporządzenia;
- dotowany posiłek jest to przetworzona i gotowa do spożycia potrawa mleczno-nabiałowo-jarska, która została przyrządzona wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawana w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowana przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury, w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku, przy czym przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości;
- narzutu powiększającego wartość surowców zużytych do sporządzenia dotowanych posiłków w barach mlecznych z uwzględnieniem podatku od towarów i usług zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku.
Wymogi formalne skorzystania z dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych zostały określone w § 3 ust. 1 ww. rozporządzenia.
Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:
- stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 45% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
- sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny”;
- spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10 rozporządzenia – tj.:
- w terminie do 30 listopada roku poprzedzającego rok, za który przedsiębiorca będzie ubiegał się o dotację, złożył do właściwego dyrektora izby administracji skarbowej zgłoszenie zamiaru skorzystania w danym roku z dotacji (w treści zgłoszenia przedsiębiorca wskazuje prognozowaną kwotę dotacji, o jaką będzie wnioskował i sposób jej obliczenia); przedsiębiorca, który zamierza rozpocząć korzystanie z dotacji w ciągu roku, składa zgłoszenie nie później niż 30 dni przed miesiącem, za który przedsiębiorca będzie ubiegał się o dotację,
- do 10. dnia każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc, którego ma dotyczyć dotacja, przedsiębiorca składa do dyrektora izby administracji skarbowej informację o prognozowanej kwocie dotacji na kolejny miesiąc i sposobie jej obliczenia,
- przedsiębiorca korzystający z dotacji prowadzi ewidencję ilościowo-wartościową zakupionych surowców zużytych do sporządzenia dotowanych posiłków oraz sporządza i gromadzi karty recepturowe tych posiłków;
- w terminie do 20. dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu, za który przedsiębiorca ubiega się o dotację, złożył on wniosek o wypłatę dotacji.
Sposób prowadzenie ewidencji ilościowo-wartościowej zakupionych surowców zużytych do sporządzenia posiłków dotowanych oraz sporządzania i gromadzenia kart recepturowych dotowanych posiłków przedsiębiorca prowadzący bar mleczny ustala w formie pisemnej z dyrektorem izby administracji skarbowej 30 dni od dnia złożenia zgłoszenia o zamiarze skorzystania z dotacji.
Stawka dotacji wynosi 70 %, obliczana jest w odniesieniu do wartości zakupionych surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do sporządzania dotowanych posiłków, powiększonej o narzut.
Do rozporządzenia został sporządzony załącznik 1, w którym zawarto wykaz surowców do sporządzania posiłków w barach mlecznych, do których przedsiębiorca może uzyskać dotację. Załącznik ten zawiera 95 pozycji, z wyszczególnieniem surowców oraz odpowiadającym im symbolami PKWiU.
Przedsiębiorca ubiegający się o wypłatę dotacji składa wniosek o wypłatę dotacji do izby administracji skarbowej za pośrednictwem naczelnika urzędu skarbowego w terminie do 20 dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu, za który przedsiębiorca ubiega się o dotację. Do wniosku załącza obliczenie kwoty dotacji na formularzu stanowiącym załącznik 2 do rozporządzenia.
Naczelnik urzędu skarbowego sprawdza prawidłowość obliczenia przez przedsiębiorcę kwoty dotacji i przekazuje wniosek do dyrektora izby administracji skarbowej w terminie 7 dni od dnia złożenia wniosku.
Następnie dyrektor izby skarbowej w terminie do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym złożony został wniosek, podejmuje decyzję w sprawie udzielenia dotacji i informuje przedsiębiorcę o wyniku rozpatrzenia wniosku.
W przypadku przyznania dotacji, jej wypłata następuje niezwłocznie, nie później jednak niż ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym został złożony wniosek.
Rozporządzenie wprowadziło obowiązek zamieszczania przez dyrektora izby administracji skarbowej na stronie podmiotowej Biuletynu Informacji Publicznej informacji o prognozowanej kwocie dotacji przypadającej na poszczególnych przedsiębiorców na dany miesiąc oraz informacji o wysokości dotacji przekazanej poszczególnym przedsiębiorcom.