Ambasada RP w Ammanie zorganizowała serię warsztatów kulinarnych z szefem Maciejem Nowickim
11.11.2021
W związku z obchodami 103. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, na specjalne zaproszenie Ambasady RP w Ammanie, do Jordanii przybył Maciej Nowicki - kucharz królewski Muzeum Jana III Sobieskiego specjalizujący się w rekonstrukcji kulinarnej.
W ciągu trzech dni od 9 do 11.11.2021 odbyły się w Królewskiej Akademii Kulinarnej (RACA) warsztaty kulinarne skierowane do różnych grup odbiorców – do studentów Królewskiej Akademii Kulinarnej, VIPów oraz do jordańskich dziennikarzy, influencerów i kucharzy. Uczestnicy warsztatów przygotowywali polskie dania pochodzące z XVII wieku jak: szafranowy kapuśniak z bazyliowo-groszkowymi wstawkami, łosoś na dyniowym potage’u oraz legendarny deser Króla Jana III Sobieskiego – Arkas oraz zapoznawali się z tajnikami polskiej kuchni. Te niecodzienne obchody Dnia Niepodległości spotkały z dużym entuzjazmem zaproszonych gości i szeroko odbiły się w jordańskich social mediach.