Zmiana rozporządzenia MSWiA w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów
05.12.2024
22 listopada 2024 r. w Dzienniku Ustaw pod poz. 1716 opublikowane zostało rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 listopada 2024 r., zmieniające przepisy dotyczące ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.
Nowelizacja rozporządzenia wprowadza zmiany m.in. w obszarze funkcjonowania ochrony przeciwpożarowej budynków dotyczące wprowadzenia obowiązku stosowania urządzeń wykrywających:
- zagrożenia związane z pożarem ,
- uwolnieniem tlenku węgla (czadu) .
Głównym celem zmian jest zmniejszenie liczby ofiar śmiertelnych oraz osób rannych w wyniku pożarów i zatruć czadem.
Poniżej przedstawiamy w formie graficznej oraz zaleceń przykładowe sposoby rozmieszczenia czujek dymu oraz tlenku węgla:
Gdzie nie należy umieszczać czujki:
- W garażu (nie dotyczy czujek termicznych). Uruchomienie pojazdu powoduje powstawanie produktów spalania. Jeżeli w garażu ma być zamontowana czujka pożarowa, powinna to być czujka termiczna (ciepła).
- W pomieszczeniach, w których temperatura może spaść poniżej 0°C lub wzrosnąć powyżej 40°C np. na niewykończonych strychach.
- W brudnych lub zakurzonych miejscach, ponieważ kurz gromadzący się w komorze pomiarowej może mieć wpływ pracę czujki.
- W obszarach występowania dużych populacji owadów. Niewielkie owady mogą dostać się do komory pomiarowej czujki i powodować fałszywe alarmy.
- W pobliżu miejsc/urządzeń mogących zaburzać normalny przepływ powietrza np. bezpośrednio nad grzejnikami, w pobliżu drzwi, okien, wentylatorów wyciągowych, otworów wentylacyjnych itp.
- W łazience oraz w odległości mniejszej, niż 1 metr od łazienki oraz w innych miejscach, w których wilgotność względna przekracza 93% (bez kondensacji). Wilgoć lub para może powodować fałszywe alarmy.
- W odległości mniejszej niż 0,5 metra od ściany bocznej.
- W odległości mniejszej, niż 1 metr od lamp fluorescencyjnych (świetlówek). Układy elektroniczne mogą zakłócać działanie czujki.
- W kuchni (oraz w odległości mniejszej, niż 1 metr od kuchni). Produkty powstające np. w trakcie gotowania lub smażenia mogą powodować fałszywe alarmy.