W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Strażacy apelują

08.11.2024

Strażacy apelują.

W okresie jesienno-zimowym, w mieszkaniach i domach jednorodzinnych wzrasta ryzyko powstania pożarów. Najczęściej dochodzi do nich w wyniku wad, albo niewłaściwej eksploatacji urządzeń grzewczych, elektrycznych i gazowych, a także zaniedbywania przewodów kominowych.

W ostatnich latach na terenie powiatu gostynińskiego każdego roku odnotowuje się do kilkudziesięciu zdarzeń związanych z pożarem sadzy w kominie.

Regularne czyszczenie komina to podstawa. Właściciele domów często zapominają o obowiązku okresowego czyszczenia przewodów kominowych. To sprawia, że sadza osiada w kominie i powoli, ale skutecznie zatyka go. Gromadząca się sadza hamuje strumień spalin - wystarczy zaledwie warstwa sadzy o grubości kilku milimetrów, by wywołać pożar. Lepiej nie robić tego na własną rękę i zlecić to kominiarzowi.

Jak temu zapobiec?

  • Pal w piecu lub kominku paliwem dobrej jakości.
  • Nie spalaj w urządzeniu grzewczym żadnych odpadów. Utylizuj je zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  • Usuwaj zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych w okresach ich użytkowania:

1) od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych ‒ co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;

2) od palenisk opalanych paliwem stałym niewymienionych w pkt 1 ‒ co najmniej raz na 3 miesiące;

3) od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym niewymienionych w pkt 1 ‒ co najmniej raz na 6 miesięcy.

  • Co najmniej 1 raz w roku zleć przeprowadzenie okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) osobie posiadającej odpowiednie uprawnienia – Mistrza Kominiarskiego.

W przypadku pożaru sadzy należy:

  • Niezwłocznie powiadomić straż pożarną (telefon alarmowy 112).
  • Ewakuować osoby będące w budynku.
  • Wygasić ogień w urządzeniu grzewczym. Najważniejsze - nigdy nie gasić pożaru wodą.
  • Zamknąć dopływ powietrza do pieca.

 

Opracował: mł.bryg. Michał Borkowski.

Zdjęcia: KG PSP

 

{"register":{"columns":[]}}